Beneficiile ceaiului de rozmarin

Rozmarinul este un arbust din familia Lamiacee, ce creşte în formǎ sǎlbaticǎ în zona mediteraneanǎ, în principal pe soluri calcaroase insa poate fi cultivat şi în grǎdini. Rozmarinul are numeroase intrebuintari fitoterapeutice, fiind atat un condiment, o plantǎ meliferǎ (mierea de rozmarin este foarte apreciatǎ) dar si un produs frecvent folosit în parfumerie. Traducerea numelui sǎu latin înseamnǎ roua mǎrii si a fost folosit ca remediu inca din cele mai vechi timpuri datorita virtutilor sale medicinale.ceai-de-rozmarin

Intrebuințări principale ale ceaiului de rozmarin:

  • Uz intern: colici abdominale, dispepsii ,  reumatism , astenie , surmenaj fizic și intelectual, tonifierea organismului, balonari și afecțiuni gastro- intestinale , anorexie , afecțiuni hepatice și renale.
  • Ceai de rozmarin pentru uz extern: reumatism , reconfortarea organismului.

Alte beneficii ale acestuia sunt:

  • Îmbunătățeste funcțiile sistemului digestiv. Facilitează evacuarea bilei din vezica biliară, are acțiune antispastică și protejează stomacul, prevenind diverse afecțiuni gastro-intestinale.
  • Stimulează sistemul nervos central. Astfel, ne ține alerți, combate oboseala, stresul și astenia.
  • Are efect antioxidant, fiind astfel de folos în curele de detoxifiere.
  • Îmbunătățeste memoria. Cunoscută și sub numele de „planta memoriei”, rozmarinul consumat atât sub formă de ceai, cât și în diverse preparate pe termen lung, poate îmbunătăți funcțiile cognitive și memoria. Conform unui studiu realizat în Marea Britanie, chiar și mirosul de rozmarin are efect neurostimulator.

Adauga un comentariu

*