Semnificatiile zilei de 29 septembrie

Astazi sarbatorim Ziua Internationala a Cafelei si Ziua Mondiala a Inimii.

Primele atestari documentare despre cafea au fost descoperite ca fiind din sec. al IX-lea, desi despre efectul sau energizant exista legende cu mult mai vechi. La inceput, cafeaua era consumata ca aliment, nu ca bautura, de catre razboinicii triburilor est-africane, pentru a le da energie si forta in lupta. Ulterior, prin anul 1000, boabele de cafea au inceput a fi folosite drept medicament. Abia prin sec. al XIV-lea cafeaua incepe sa fie comercializata, fiind cunoscuta pentru potentialul sau urias. In Europa ajunge prin portul din Venetia, unde erau prezenti si negustori arabi. Cafeaua neagra, consumata cu moderatie, are o serie de beneficii pentru sanatate, printre care reducerea riscului aparitiei anumitor tipuri de cancer. Cel mai potrivit moment de a consuma cafeaua este in intervalul orar 9:30 – 11:30, atunci cand nivelul de cortisol incepe sa scada.

Ziua Mondiala a Inimii a fost instituita in anul 2000, cu scopul de a informa populaţia din intreaga lume cu privire la principala cauza de deces – bolile cardiovasculare. Acest eveniment este organizat la nivel international de World Heart Organization si doreste sa contribuie la cresterea gradului de constientizare a populatiei globului asupra factorilor de risc ce duc la aparitia bolilor cardiovasculare si sa determine treptat o schimbare in atitudinea oamenilor fata de problema adoptarii unui stil de viata sanatos. La nivel mondial, anual se inregistreaza peste 17 milioane de decese, iar acest numar este in continua crestere.

In 1885 se da in folosinta, la Blakpool, una dintre primele linii de tramvai electric din lume.

In 1954 se semneaza trataul de infiinatare a Consiliului European pentru Cercetare Nucleara, de catre reprezentatii a 12 tari, care devine cel mai mare laborator de fizica a particulelor din lume.

In 1957 explodeaza un tanc cu substanta radioactiva, in Kyshtym, Uniunea Sovietica, numarul victimelor ramand necunoscut, insa peste 10.000 de locuitori sunt evacuati din zona.

In 1962 se lanseaza primul satelit ce nu apartine SUA sau URSS, satelitul Alouette 1, lansat de catre Canada.

In 1547 se naste Miguel de Cervantes, scriitor spaniol; in 1910, Arsenie Boca – ieromonah, teolog si artist plastic român; in 1912, Michelangelo Antonioni – regizor italian; in 1936, Silvio Berlusconi – politician italian; in 1943, Lech Wałęsa – al 2-lea presedinte al Poloniei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1983; in 1949, Gheorghe Funar – politician român, iar in 1976, Andriy Shevchenko – fotbalist ucrainean.

In 1902 moare Émile Zola, scriitor francez; in 1913, Rudolf Diesel – inginer german, inventatorul motorului Diesel; in 1936, Hans Leicht – jurist si om politic din Transilvania; in 2001, Gellu Naum – scriitor român, iar in 2010, Tony Curtis – actor american.

Adauga un comentariu

*