Cum menținem sănătatea creierului prin alimentație

dieta-MIND-creier-336x275Ceea ce mâncăm poate influența inclusiv capacitatea de a gândi, de a ne concentra sau de a da randament maxim. Alimentația, exercițiile sportive și odihna sunt foarte importante pentru îmbunătățirea funcționalității cerebrale.

Tot mai des, în ultima vreme, oamenii au început să se reîntoarcă la o veche practică medicinală tradițional chinezească, care prevenea și trata afecțiunile prin modificări la nivelul alimentației. Așa se face că acum mii de ani în China un medic bun era considerat cel care se îngrijea de pacienți când erau sănătoși, ci nu atunci când se îmbolnăveau. Când apăreau și problemele de sănătate, medicul începea tratamentul cu schimbarea alimentației.

Așadar, se cunoaște faptul că alimentația este extrem de importantă pentru funcționarea optimă a organismului. Ceea ce mâncăm poate influența inclusiv capacitatea de a gândi, de a ne concentra sau de a da randament maxim. Alimentația, exercițiile sportive și odihna sunt foarte importante pentru îmbunătățirea funcționalității cerebrale. Astfel că Organizația Mondială a Sănătății a indicat faptul că alegerea alimentelor este foarte importantă pentru o funcționare optimă a creierului.

Proteine și glucoză, două elemente necesare pentru o funcționare bună a creierului

Iată, deci, alimente sănătoase pentru creier, alimente ce nu ar trebui să lipsească din dieta noastră și mai ales din dieta zilnică a copiilor și celor care au activitate intelectuală îndelungată și extremă.

Creierul funcționează bine atunci când prin fluxul sangvin circulă 25 de grame de glucoză, ne atenționează specialistul Leigh Gibson. O banană conține aproximativ această cantitate de glucoză, deci este printre alimentele de care creierul are nevoie cât mai des.

Poate că nu este coincidență de ce bunicii băgau la congelator pungi întregi de vinete coapte, asta pentru că acestea sunt foarte gustoase, dar îmbunătățesc și celulele cerebrale și moleculele mesagere.

Fructele de pădure sunt surse bogate în antioxidanți, care ajută la menținerea memoriei și coordonarea motorie. Nucile și avocado, consumate alături de fructe de pădure ajută la menținerea flexibilității celulelor cerebrale și previn apariția bolilor neurodegenerative.

Fructele și legumele importante pentru menținerea memoriei

Alimentele bogate în omega 3, proteine și vitaminele B susțin memoria și ajută la procesul de concentrare și raționalizare. Așadar, consumul de somon, sardine și ulei de in sunt surse importante în dietă pentru o funcționare cât mai bună a creierului.

Cerealele integrale fac parte din alimentele sănătoase pentru creier, acestea conțin vitamine și magneziu și mențin funcționarea capacităților cognitive.

Legumele cu frunze verzi sunt surse importante pentru un creier sănătos, fierul ajută să aducem mai mult oxigen în organism și creier și astfel îmbunătățindu-se controlul cognitiv. Legumele precum salata, varza, broccoli și multe altele nu trebuie să lipsească din dieta zilnică.

Băuturi pentru creier

Iubitorii de cafea, ceai verde și cacao trebuie să fie fericiți, căci acestea fac parte din lista alimentelor necesare menținerii sănătății creierului. Antioxidanții din cacao fierbinte protejează celulele cerebrale de stresul oxidativ, aceștia fiind mai puternici decât cei din vinul roșu, ceaiul verde sau negru.

Cofeina ajută la îmbunătățirea memoriei, conține antioxidanți și amino acizi. Ceaiul verde are efecte neuroprotectoare, ajutând sistemul nervos să se dezvolte și să nu fie avariat. Ciocolata amăruie are și ea beneficii pentru creier, deoarece mărește producția de endorfine și îmbunătățește puterea de concentrare.

Vinul roșu și sucul de struguri sunt două dintre cele mai benefice băuturi pentru creier, acestea îmbunătățesc memoria de scurtă durată prin accelerarea fluxului sangvin.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*