Pancreatita – ne imbolnavim datorita greselilor de alimentatie

Pancreatita este o îmbolnavire a pancreasului care constă dintr-un proces inflamator, cu modificări degenerative și cu o evoluție spre fibroză pancreatică. Boala survine după alte afecțiuni ca: boli hepatobiliare (hepatită epidemică, malarie, litiază biliară, colecistite), ulcere gastro-duodenale penetrante, stări septice, unele boli infecțioase (febra tifoida, parotida epidemica), alcoolism cronic și mese copioase încărcate cu grăsimi animale.pancreatita-dieta

Simptomele îmbolnavirii constau din tulburari digestive: scaune cu diaree, balonări, grețuri, anorexie (față de pâine, grăsimi și carne), dureri violente în partea superioară a abdomenului, cu iradieri spre stânga. De asemenea, se constată o slăbire rapidă a corpului, cu topirea musculaturii membrelor.  În timpul crizelor dureroase,  care pot dura 2-4 zile, pot să apară senzații de foame, stare de neliniște, convulsii, tremurături, tulburări neuropsihice, transpirații excesive. Uneori evoluează spre icter, glicemie crescută, prabușirea tensiunii arteriale și chiar cancer pancreatic, ce ridică mult rata de deces.

Există mai multe plante care și-au dovedit eficiența în tratarea pancreatitei, a insuficienței pancreatice sau chiar a cancerului pancreatic. Important este însă ca acestea să nu înlocuiască tratamentul indicat de medicul specialist, ci să-l completeze.

Urzica și spanacul, indicate în insuficiență pancreatică

Pe lângă faptul că este un aliment bogat în substanțe nutritive, urzica este și un bun medicament oferit de natură în bolile pancreasului. Aceasta stimulează secrețiile pancreatice, fiind utilă în insuficiență pancreatică (incapacitatea pancreasului de a produce și/sau transporta suficiente enzime digestive și să permită absorbția acestora).

Dacă suferi de această afecțiune, urmează o cură cu infuzie de urzică, pe care o preapri din 1-2 linguri de frunze proaspete la 250 ml de apă clocotită. Bea câte 2-3 căni pe zi, cel puțin o lună.

Tot pentru această problemă de sănătate un remediu excelent este și spanacul. Acesta acționează ca un activator al secreției pancreatice, grație conținutului bogat în săruri minerale și vitamine. Spanacul poate fi consumat în salate sau diverse preparate culinare ori sub formă de suc, câte 1 pahar pe zi, băut dimineața.

Ceaiul verde te apără de cancerul pancreatic

Potrivit unui studiu recent, consumul zilnic de ceai verde ajută la păstrarea sănătății pancreasului și te protejează de cancerul la nivelul acesti glande, grație unei substanțe care se găsește în acest tip de ceai și care stopează formarea celulelor canceroase.

Lemnul-dulce și pătlagina, bune în pancreatită

Consumul de alcool și pietrele la vezica biliară favorizează apariția pancreatitei. În acest caz, infuzia pe care o prepari dintr-o lingură de rădăcină de lemn-dulce și una de pătlagină la o cană de apă fierbinte este un remediu eficient în detoxificarea pancreasului. Lemnul-dulce este contraindicat persoanelor care suferă de hipertensiune, probleme cardiace și gravidelor.

Infuzia de rozmarin și salvie are rol protector

Pe lângă faptul că protejează pancreasul, ceaiul preparat cu aceste plante acționează ca un relaxant muscular și te ajută să dormi mai bine. Pune o crenguță de rozmarin și 5 frunze de salvie în 250 ml de apă. Lasă amestecul să fiarbă 5 minute, strecoară și bea o dată pe zi, după cină. Poți să-l consumi îndulcit cu miere.

Armurariul detoxifică pancreasul

Planta conține silimarină, substanță care protejează ficatul și pancreasul. Aceasta are proprietăți antitoxice, fiind folosită în caz de toxiinfecții alimentare și în cele cu substanțe dăunătoare organismului, inclusiv alcool. Infuzia de armurariu este utilă și în terapiile de detoxificare a pancreasului. O prepari astfel: pune 1 lingură de semințe la o cană de apă clocotită. Lasă la infuzat 10 minute, strecoară și bea lichidul de 2 ori pe zi.

Consumă alimente bogate în crom

Pancreasul secretă insulină, care are rolul de a menține glicemia în limite normale.. Aceștia reglementează transportul de glucoză către celulele corpului, având ca rol producerea energiei.

Cromul este un oligoelement important în reglarea nivelului de zahăr din sânge, metabolismul acizilor grași, colesterolului și trigliceridelor. De aceea, include în dietă alimente bogate în crom, cum sunt ficatul de vițel, gălbenușul, cerealele integrale, broccoli, fasolea verde și ciupercile.

 

Sursa: https://farmaciaverde.wordpress.com

http://www.clicksanatate.ro/

Adauga un comentariu

*