Trucuri ca să învingi canicula

canicula_26_14bf062340_bcfde3450a_22441100_66068500_29443100Ştiai că există soluţii ca să păcăleşti gradele de afară? De exemplu, poţi bea apa cu sorbituri mici şi poţi mânca un iaurt în care ai adăugat câteva frunzuliţe de mentă.

Ce bei?

Bun, ştim cu toţii: vara, creştem cantitatea de lichide. Dar cu cât? Dacă ştim că avem drumuri pe căldură sau că vom face un efort mai mare, specialiştii vehiculează chiar şi cinci litri de lichide!

„Cel mai bun lichid de hidratare rămâne apa. O moleculă de apă înmagazinează şapte molecule de căldură, astfel reglându-se temperatura internă a corpului”, precizează Jan Balotă, medic medicină de urgenţă. Pentru că prin transpiraţie se pierd multe săruri şi minerale, o alternativă bună la apa plată ar fi cea minerală.

În zilele cu cod roşu, poţi cumpăra de la farmacie săruri minerale, pe care le amesteci cu apă. Bea o cană odată (în cantităţile menţionate pe etichetă), atunci când te simţi deshidratat şi te ia cu leşin.

Un alt „remediu”, care hidratează şi reface stocul de minerale, este iaurtul, care potoleşte setea la fel de bine ca aceeaşi cantitate de apă. O spun nutriţioniştii!

Extrasfat: Bea puţină apă, cu sorbituri mici, la fie­care jumătate de oră, fără să-ţi fie sete. Apa nu trebuie să fie rece ca gheaţa, deoarece produce dezechilibre termice în organism.

Contrar a ceea ce ai putea crede, lichidele calde răcoresc mai bine.

Ce mănânci?

Mici şi cartofi prăjiţi – aşa se rezumă, vara, o zi de weekend reuşită, nu?  Specialiştii te sfătuiesc însă să mănânci mai „uşurel”.

Cu alimentele potrivite, căldura îţi poate părea mult mai blândă. „Sunt de evitat cărnurile, pentru că forţează rinichii, care au un mecanism îngreu­nat vara.

În plus, o cantitate mare de proteine are o valoare calorică mare şi creează surplus de căldură”, precizează medicul.

Cele mai bune sunt legumele şi lactatele, în cantităţi mici, din două în două ore.

Extrasfat: Menta are un efect răcoritor. O poţi consuma în ceaiuri, salate şi în supe reci.

 

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*