Gustări sănătoase şi săţioase

10-gustari-sanatoase-care-nu-ti-afecteaza-silueta-600x350Datorită lipsei timpului, mâncăm pe fugă, de cele mai multe ori doar seara, iar consecinţele sunt pe măsura greşelilor: exces ponderal, alimentaţie dezechilibrată, risc crescut de îmbolnăvire, lipsă de energie peste zi.

În acest context, un prim pas pentru a trece către o viaţă sănătoasă este să ne stabilim un program de 3 mese pe zi şi două gustări şi să-l respectăm ca la carte.

Seminţele crude
Sunt din ce în ce mai prezente pretutindeni, în amestecuri de in, susan, mac, floarea-soarelui şi lista poate continua. Conţin fibre de calitate care absorb toxinele din intestin, dar şi grăsimi sănătoase care menţin echilibrul dintre colesterolul “rău” şi cel “bun” din organism.

Iaurtul 
Dacă îţi plac lactatele, include in alimentația ta iaurtul de după-amiază. Este o sursă bună de proteine, cele care induc senzaţia de saţietate. Şi nu te grăbi să optezi pentru sortimentele fără grăsime. Şi cele cu un conţinut mai mare de grăsime pot fi consumate atât timp cât te rezumi la un borcănel.

Sucurile şi supele de legume
Legumele trebuie să predomine în orice dietă echilibrată, de aceea sunt binevenite şi la gustare. Ai putea să le consumi sub formă de sucuri proaspete sau ai putea să-ţi faci supe de roşii sau broccoli şi să le bei reci sau după preferinţe. Au puţine calorii şi sunt bogate în vitamine, minerale şi fibre.

Alune, nuci, migdale, caju
Fă-ţi la câteva zile plinul de fructe oleaginoase crude, dacă mergi prin pieţe, le poţi găsi la preţuri foarte bune. Fă-ţi amestecuri variate şi depozitează-le în pungi de hârtie! Consumă-le pe post de gustare, dar nu mai mult de un pumn: au multe grăsimi, dar şi proteine vegetale de calitate.

Fructe proaspete
Fructele proaspete sunt în topul recomandărilor în ceea ce priveşte alegerea unei gustări sănătoase. Vin la pachet cu multe vitamine, minerale şi fibre. Însă atenţie: cantitatea de fructe consumată într-o zi trebuie să fie moderată pentru că şi zaharurile din fructe pot îngrăşa.

Fructele uscate
În cazul în care ţi-e poftă de ceva dulce şi vrei să eviţi dulciurile concentrate, fructele deshidratate din comerţ pot fi o soluţie inspirată. Caise, cireşe, ananas, smochine, curmale, toate îţi pot satisface apetitul pentru prăjituri şi ciocolată. Mai mult, sunt surse preţioase de vitamine şi minerale.

Adauga un comentariu

*