Hamei tratament naturist

Hamei-Humulus-lupulus-538x354Originar din Europa, hameiul este o plantă perenă agăţătoare. Tulpinile groase şi încolăcite poartă frunze în formă de stea, divizate în lobi zimţaţi. Florile de sexe diferite cresc pe plante separate. Florile femele sunt acelea care produc „conurile” decorative, folosite din vremuri străvechi la fabricarea berii şi în medicina tradiţională. Ca denumiri populare cunoaste mai multe: iarba berii, mei, viţă de hamei, maiugă.

Conurile de hamei sunt folosite în industria berii, ca aromatizant. Primăvara, vârfurile fragede ale lăstarilor de hamei se folosesc la ciorbe şi salate, la fel ca sparanghelul. În scopuri medicinale se folosesc perii glandular, recoltaţi de pe conurile femele. Odată uscate, conurile au gust amar şi aromat. Se folosesc în general la fabricarea berii, dar şi la prepararea de infuzii, pulberi şi extracte de uz medicinal. În balneoterapie (folosirea terapeutică a băilor), ele sunt apreciate pentru proprietăţile lor calmante.

Indicaţii terapeutice
Produsul medicinal conţine ulei volatil (mircen, farnesencariofilen, monoterpene), răşini, principii amare, colină, trimetilamină, asparagină. Cele mai reprezentative substanţe sunt humulona şi lupulona. Sunt prezente şi substanţe cu efect estrogenic.
Prin substanţele active din componenţa lor, preparatele din conuri de hamei au acţiune uşor sedativă, antibacteriană, antispastică, tonică amară, anafrodisiacă. Fitoterapia cu preparate din hamei este indicată în tratamentul insomniilor, tulburărilor gastrice de natură nervoasă.

Administrare
Infuzia se prepară dintr-o lingură de conuri mărunţite, la 1 cană cu apă. Pentru stimularea poftei de mâncare se bea înainte de masă cu 30 de minute. Pentru favorizarea somnului se bea 1 cană de ceai cu 1 oră înainte de culcare. În insomnii se recomandă asocierea cu valeriană.

Pentru tratamentul insomniei: Infuzie – 10 g de conuri de hamei la 1 l de apă clocotită. Se infuzează timp de 10 minute. Se bea 1 cană chiar înainte de culcare, sau extract lichid – se iau câte 20 de picături în apă, de 3 ori pe zi.

Pentru tratamentul problemelor nervoase: Infuzie – se prepară în modul descris mai sus şi se adaugă 1 l în apa de baie caldă. Se stă în baie timp de 20 de minute.

Precauţii şi contraindicaţii
S-a semnalat că în timpul recoltării hameiului, la unii culegători au aparărut semne de iritaţie pe mâini, pe faţă, la ochi, însoţite de vărsături şi febră. Două dintre principiile amare ale hameiului, humulona şi lupulona, pot avea efecte adverse toxice. Hameiul nu este recomandat persoanelor cu tendinţe depresive. Poate produce contracţii ale uterului, de aceea nu este recomandat în sarcină. Femeile care alăptează sunt sfătuite să consume preparate din hamei în cantităţi mici.

Adauga un comentariu

*