Semnificatiile zilei de 23 mai

Astazi este Ziua Mondiala a Broastelor Testoase, marcata in anul 2000, la initiativa American Tortoise Rescue. Necesitatea aceastei zile a aparut odata cu gradul tot mai crescut al disparitiei lor. Prezenta broastelor testoase dateaza pe pamant inca de dinaintea aparitiei dinozaurilor si sunt in present specii introduse pe lista celor aflate pe cale de disparitie. Acest fapt deoarece au nevoie pentru a supravietui de conditii speciale ale mediului inconjurator. Ele au o temperatura a organismului care fluctueaza in directa concordanta cu temperatura atmosferica. La temperaturi scazute devin apatice, nu mai mananca si nu reactioneaza la stimulii exteriori, iar la temparaturi prea ridicate intra in soc termic.

In 1929 are loc debutul primului film de animatie cu sunet al lui Mickey Mouse, “Copilul carnavalului”.
In 1949 consiliul Parlamentului vest-german – Bundesrat, se intruneste si declara in mod oficial formarea Republicii Federale Germane.
In 1995 este lansat limbajul de programare Java.

In 1871 se naste Garabet Ibraileanu, critic, istoric si teoretician literar român; in 1902, Vladimir Streinu (Nicolae Iordache) – critic literar, eseist, poet român; in 1908, Hélène Boucher – pilot francez, detinatoare a mai multor recorduri mondiale; in 1942, Gabriel Liiceanu – eseist si filosof român, iar in 1951, Anatoli Karpov – jucator rus de sah.

In 1895 moare Franz Ernst Neumann, fizician si matematician, considerat fondatorul fizicii matematice; in 1906, Henrik Ibsen – dramaturg norvegian; in 1937, John D. Rockefeller – industrias si filantrop american, fondatorul Standard Oil Company, iar in 1992, Giovanni Falcone – procuror italian anti-mafia.

Adauga un comentariu

*