Semnificatiile zilei de 5 mai

Astazi este Ziua Internationala a Moaselor. Aceasta zi a fost propusa de Confederatia Internationala a Moaselor (ICM) la Conferinta Moaselor din Olanda, in 1987. Patru ani mai tarziu, 50 de tari din lume au materializat propunerea si, cu acceptul si recunoasterea OMS, au ales data de 5 mai. In aceasta perioada opinia publica din Romania nu este familiarizata cu notiunea de moasa. Asociatia Moaselor Independente din România (AMI), infiintata la inceputul lui 2013 de catre un grup format din 10 moase cu experienta si 5 studente ale Facultatii de Moase – UMF Carol Davila, are ca scop promovarea sanatatii femeilor, nou-nascutilor, familiei lor si intregii comunitati prin dezvoltarea si sustinerea profesiei de moasa in România. AMI isi propune constientizarea si promovarea profesiei de moasa prin organizarea de evenimente, actiuni, seminarii si conferinte.

In 1835 este pusa in functiune prima linie de cale ferata din Europa in Belgia, pe ruta Bruxelles – Mechelen.

In 1891 este inaugurata celebra sala de concerte “Carnegie Hall” din New York.

In 1912 iese de sub tipar primul numar al ziarului “Pravda” – ziar independent sovietic, publicatia oficiala a Partidului Comunist.

In  1919 este creata, la Geneva, Liga Societatilor de Cruce Rosie – LORCS – ca organ de legatura permanenta intre societatile nationale de Cruce Rosie.

In 1949 se infiinteaza Consiliul Europei.

In 1955 incepe sa functioneze Uniunea Europei Occidentale – UEO – in baza acordului semnat de catre Belgia, Franta, Luxemburg, Olanda si Marea Britanie la 17 martie 1948; UEO este singura organizatie europeana cu componenta de aparare infiintata in perioada razboiului rece.

In 1957 are loc  prima transmisie sportiva in direct, la Televiziunea Româna, meciul de rugby Anglia-România.

In 2001 este eliberat Ilie Ilascu din Inchisoarea Hlinoaia din Tiraspol.

In 1818 se naste Karl Marx, filosof si economist german; in 1837, Theodor Rosetti – publicist si om politic român, prim-ministru al României; in 1919, Mihnea Gheorghiu – scriitor si traducator român; in 1956, Stefan Mitroi – prozator, poet, dramaturg, publicist si traducator român, iar in 1965, Irina Schrotter – creatoare româna de moda.

In 1821 moare Napoleon Bonaparte, imparat al Frantei; in 1948, Sextil Puscariu – filolog si lingvist, istoric literar, pedagog, cronicar muzical si teatral, publicist si academician român; in 1972, Oscar Szuhanek – pictor român, iar in 2006, Zoe Dumitrescu-Busulenga – critic literar român.

Adauga un comentariu

*