Alergiile alimentare

alergiile-alimentareAlergia alimentara este un raspuns anormal la un aliment, mediat de sistemul imun. In mod obisnuit, sistemul imun contribuie la mentinerea sanatatii prin apararea organismului impotriva atacului daunator al bacteriilor si virusilor. In cazul unei alergii alimentare, sistemul imun identifica anumite alimente ca fiind daunatoare si produce o reactie alergica in momentul ingestiei lor.

Alergiile alimentare se intalnesc mai frecvent la copii decat la adulti. Un procent cuprins intre 6% si 8% in cazul copiilor, dar doar 2% in cazul adultilor, au astfel de alergii. Alergiile alimentare apar in special la persoanele cu teren atopic, ceea ce inseamna ca au o tendinta mostenita de a dezvolta reactii alergice. Aceste persoane sunt predispuse sa faca astm bronsic, diferite alergii si o afectiunea a pielii, numita dermatita atopica.

Cum multa lume confunda alergiile alimentare cu intolerante sau chiar simple indigestii mai puternice, trebuie inteles ca primle declanseaza o manifestare nelalocul ei a sistemului imunitar,simptomele fiind:

– o senzatie de mancarime in cavitatea bucala si dificultate in respiratie si inghitire;

– greata, voma sau diaree, acestea putand aparea impreuna sau separat;

– durere abdominala, mai puternica decat niste crampe normale;

– eczeme produse de alergenii care intra in fluxul sanguin;

– crize de astm, pentru ca este afectat si tractul respirator.

– stare de slabiciune sau anafilaxie, ceea ce inseamna o scadere brusca a presiunii sanguine.

In cazul adultilor, cele mai des intalnite alergiialimentare sunt cele la: creveti, homar, alte fructede mare, nuci, alune, peste, oua.

La copii, cel mai des apar alergiile la oua, lapte, alune, fructe si legume, in special rosii si capsuni.

Exista si o situatie mai speciala, in care o persoana nu este alergica in mod normal la un aliment, dar daca il consuma si apoi incepe sa faca exercitii fizice intense, temperatura corpului creste, apare o senzatie de mancarime, ameteala si curand apar simptomele proprii oricarei alergii alimentare. Din fericire, aceasta problema, odata depistata si inteleasa, poate fi cu usurinta evitata.

Printre afectiunile care se pot confunda cu alergiile alimentare se numara:

– inroleranta la histamina, o substanta naturala care se afla si in unele alimente precum branza, pestele sau in vin;

– aditivi alimentari: compusii artificiali care trebuie sa dea mai multa savoare, aroma, miros sau sa conserve mai bine anumite produse alimentare pot da si ei reactii neplacute in organism, dar acestea nu trebuie confundate cu alergiile.

– intoleranta la lactoza: asta inseamna ca persoana in cauza dezvolta simptome precum balonarea, durerea abdominala, diareea si starea generala alterata, dar nu ii este pusa in pericol viata.

– sensibilitate la gluten sau boala celiaca.

 

 

Adauga un comentariu

*