Semnificatiile zilei de 26 aprilie

ziua-mondiala-a-proprietatii-intelectualeAstazi sarbatorim Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale. Instituita in 2001 de Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale, data a fost aleasa deoarece, in 1970, intra in vigoare “Conventia internationala asupra Proprietatii Intelectuale”. Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale – The World Intellectual Property Organization (WIPO) – este una din agentiile specializate ale Natiunilor Unite, creata in 1967 cu scopul declarat de a incuraja activitatea creatoare si promovarea proprietatii intelectuale oriunde in lume. WIPO are sediul mondial in Geneva, Elvetia. Proprietatea intelectuala este o forma de titlu legal care permite posesorului sa controleze utilizarea anumitor idei sau expresii personale. Formele comune de proprietate intelectuala includ: brevet de inventie; drept de autor; marca inregistrata; secretul industrial. Dreptul de autor protejeaza forma unei lucrari expresive originale – literare, artistice sau tehnice). Brevetul de inventie protejeaza solutii sau idei originale, iar marca inregistrata protejeaza modul de identificare a unui producator sau a altei surse de reputatie. Marcarea acestei zile constituie un prilej de a exprima pretuirea comunitatii internationale pentru rolul inventivitatii, al inovatiei, al artei la edificarea unei lumi mai bune, mai coerente, bazate pe stiinta si valoare. Tema propusa de WIPO pentru acest an este “Get up, Stand Up. For Music”. Insemnatatea proprietatii intelectuale a fost recunoscuta pentru prima data de Conventia de la Paris pentru protectia proprietatii industriale din 1883 si de Conventia de la Berna pentru protectia lucrarilor artistice si literare din 1886.

In 1902 se infiinteaza “Fotbal Club Timisoara”.

In 1920 este infiintat, la Cluj, primul institut speologic din lume.

In 1931 are loc, la New York, prima emisiune televizata, experimental, protagonista emisiunii fiind actrita Fay Marbe.

In 1945 este adoptata Carta Natiunilor Unite, care va intra in vigoare la 24 octombrie 1945.

In 1976 este decernat zonei turistice Bucovina din România, premiul “Pomme d’or” al Federatiei internationale a ziaristilor si scriitorilor de turism – FIJET.

In 1986 se produce accidentul de la Centrala Nucleara de la Cernobil, aflata la 200 km de Kiev.

In 121 se naste Marcus Aurelius, imparat roman; in 1879, Owen Willans Richardson – fizician britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1928, pentru cercetarile in domeniul termoionilor si pentru descoperirea efectului care ii poarta numele “efectul Richardson”; in 1935, George Draga – compozitor român; in 1936, Virgil Andriescu – actor român, iar in 1981, Matthieu Delpierre – fotbalist francez.

In 1731 moare Daniel Defoe, scriitor britanic; in 1938, Edmund Husserl – filosof austriac, considerat parintele fenomenologiei; in 1940, Carl Bosch – chimist german, laureat Nobel pentru Chimie in 1931, care in 1909 realizeaza sinteza amoniacului, iar in 1963, Vasile Voiculescu – poet, prozator si dramaturg român.

Adauga un comentariu

*