De la 1 mai, e OBLIGATORIU! Ce se întâmplă dacă ajungi la medic fără cardul de sănătate

Orice vizită la medicul de familie sau într-un spital este decontată numai cu folosirea cardului de asigurări. Dacă un pacient se prezintă acolo fără card… serviciul medical pe care el îl primește nu va mai fi decontat de Casa de Asigurări. Peste 13,6 milioane de români trebuie să aibă acest ”plastic”.

Cardul national de sănătate va deveni, de la 1 mai, singurul instrument de validare și decontare a serviciilor medicale prevăzute în pachetul de bază, pentru persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani, a precizat Casa Națională de Asigurări de Sănătate într-un comunicat.

Astfel, în asistența medicală primară și în asistența medicală ambulatorie de specialitate de medicină dentară, utilizarea cardului național de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale. De asemenea, în asistența medicală ambulatorie de specialitate, pentru specialitățile clinice cardul va fi utilizat la momentul acordării serviciilor medicale, cu excepția serviciilor de sănătate conexe actului medical pentru care nu este necesară prezentarea cardului.

În ceea ce privește asistența medicală ambulatorie de specialitate, pentru specialitățile paraclinice utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate se face astfel: pentru analize de laborator, prezentarea cardului de sănătate se face la momentul recoltării probelor în punctele de recoltare proprii ale furnizorilor de investigații paraclinice.

Pentru serviciile paraclinice de microbiologie – examene de urină și examene de materii fecale, dacă sunt singurele investigații recomandate, cardul se utilizează la momentul depunerii probelor la laborator; dacă aceste analize sunt recomandate împreună cu alte analize de laborator, cardul se utilizează la momentul recoltării analizelor de laborator. Pentru examinările de histopatologie și citologie care nu se recoltează la furnizorii de investigații paraclinice, probele sunt transmise la laborator însoțite de biletele de trimitere, fără a fi necesară prezentarea cardului de sănătate.

CNAS precizează că pentru serviciile medicale paraclinice – investigații de radiologie, imagistică medicală, explorări funcționale și medicină nucleară utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate se face la momentul efectuării investigațiilor.

Totodată, în asistența medicală spitalicească utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate se face astfel: pentru spitalizarea continuă utilizarea cardului de sănătate se face la internarea și externarea din spital, cu excepția următoarelor situațiilor în care la internare în spital, dacă criteriul la internare este urgență medico-chirurgicală, la externare din spital pentru cazurile transferate la un alt spital și la internare, ca și caz transferat, iar la la externare, pentru situațiile în care s-a înregistrat decesul asiguratului.

Asigurații care au rătăcit cardul, cărora le-a fost furat sau care își schimbă datele personale vor solicita un duplicat pe care îl vor plăti. Prețul cardului nou, care va fi ridicat de la Casa de Asigurări de Sănătate, este de aproximativ 2 euro. În termen de 15 zile calendaristice de la producerea uneia dintre situaţiile enumerate mai sus, titularul cardului sau, după caz, împuternicitul acestuia va solicita Casei de Asigurări de Sănătate în evidenţele căreia figurează, un nou card naţional de sănătate. În total, peste 13,6 milioane de români trebuie să aibă acest „plastic”.

Sursa: libertatea.ro

Adauga un comentariu

*