Cele mai periculoase produse alimentare

s560x316_supermarketFie că vorbim de mezeluri, lactate cu adaos de fructe, produse de patiserie și panificație, băuturi carbogazoase, așa-zisele sucuri naturale și ceaiuri răcoritoare, chipsuri, produse ,,light” sau margarină ,,îmbogățită” cu Omega-3, industria alimentară actuală abundă în E-uri și aditivi alimentari meniți să ne simplifice viața.

Din păcate, toate aceste produse alimentare sunt adevărate otrăvuri pentru organism și ne afectează în mod evident sănătatea: numărul persoanelor obeze este într-o continuă creștere la fel ca și cazurile tot mai numeroase de cancer, diabet, hipertensiune arterială și alte afecțiuni derivate.

În cele ce urmează, îți vom prezenta cele mai nocive produse alimentare de pe piață, pe care ar trebui să le eviți și chiar să le elimini complet din alimentație.

Mezelurile

Mezelurile, bogate în chimicale și grăsimi, reprezintă o cauză a obezității și a bolilor cardiovasculare tot mai dese în rândul populației. De asemenea, în compoziția acestor alimente se găsește carne de calitate slabă, cum este cea dezosată mecanic.

Preparatele din carne (de exemplu, cârnaţi, salamuri, muşchiuleţ, jambon), dar şi pasta de mici şi carnea tocată, pot conţine şorici, grăsimi, tendoane, organe (urechi, stomac) şi aditivi alimentari pentru reţinerea apei (guma caragenan – E 407), coloranţi, carmin (E 120), polifosfaţi (E 452), amidon (E1.404) şi soia (făină, texturate proteice).

Cele mai periculoase mezeluri conțin și multă apă, iar pentru a putea fi folosită în mezeluri, este nevoie de un gelifiant, E407, care reține apa și care este responsabil de apariția cancerului colorectal, așa cum demonstrează studiile recente. Mezelurile mai conțin multe grăsimi saturate care îngrașă și cresc nivelul colesterolului „rău“.

Parizerul, de exemplu, este foarte nociv, deoarece conține șorici și slănină de porc în concentrație de 80%, oase măcinate în carnea dezosată mecanic. Coloranții și E-urile care dau gust și culoare nu lipsesc, cum sunt E250 și E251, care dau nuanța rozalie mezelurilor și le face să arate delicioase și sunt cancerigene.

Crenvurștii sunt și ei foarte toxici, putând cauza toxiinfecțiilor alimentare, dacă nu sunt păstrați cum trebuie. Pielițe, grăsimi și o cantitate mare de MDM (tocătură din resturi de carne de tot felul, cum sunt tendoanele, adică cea mai slabă carne în proteine) se găsesc în compoziția lor, iar culoarea fragedă a crenvurștilor este dată de o gamă întreagă de E-uri.

Kaizerul și șunca țărănească se încadrează printre cele mai periculoase mezeluri, deoarece conțin o cantitatea foarte mare de coloranți, urme de oase, șorici, tendoane, carnea fiind o raritate în aceste produse.

Pâinea albă

Pâinea albă este unul dintre alimentele care ar trebui consumat cu moderație sau chiar exclus din dieta zilnică, întrucât conține făină rafinată care, uneori, este albită cu clor și este tratată cu bromură. Consumul de pâine cu acid bromic poate duce la dereglări renale şi ale sistemului nervos, disconfort digestiv şi chiar cancer.

De altfel, banala pâine albă mai este numită și ,,alimentul gol”, întrucât conține numai amidon pe care organismul îl transformă în zahăr și grăsimi.

Băuturile acidulate

Sucurile acidulate și băuturile energizante nu au nici o valoare nutritivă, dimpotrivă. Acestea conțin cantități impresionante de zahăr, sirop de glucoză (atacă ficatul și crește glicemia) și o varietate de arome artificiale.

Uleiul vegetal bromat (BVO) este un ingredient folosit de companiile producătoare de băuturi răcoritoare ca emulgator şi stabilizator încă din anii ’30, în special în sucurile cu aromă de citrice, pentru a evita separarea acestora în timpul distribuţiei. Este un element controversat, deoarece este folosit şi la soluţiile ignifuge.

Este interzis în peste 100 de ţări (inclusiv în UE) deoarece afectează tiroida, faciliteză apariţia bolilor autoimune şi defectelor genetice, afectează organele și procesul de creştere.

Fructe și legume modificate genetic

Pentru a rezista în fața diverselor boli și a dăunătorilor, unele legume și fructe (porumb, papaya, roșii etc.) sunt modificate genetic. La animalele hrănite cu astfel de alimente s-au constatat afecţiuni ale tractului digestiv, tumori, defecte genetice, moarte prematură şi sterilitate. Astfel, Franţa, Austria, Germania, Grecia, Ungaria şi Luxemburg le-au interzis.

Iaurt cu fructe

Deși este o sursă bună de calciu și vitamina D, unele iaurturi cu fructe pot conține la fel de multe grăsimi și zahăr precum o gogoașă cu gem.

Aceste iaurturi conțin amidon modificat, coloranți, aditivi, acidifianți (cum este și citratul de sodium), substanțe care nu aduc niciun beneficiu sănătății. Recomandat este să optezi pentru iaurturile simple, degresate, pe care le poți aromatiza direct cu fructe proaspete.
Cele mai periculoase produse alimentare: margarina

Unele tipuri de margarină pe care le găsești în comerț conțin o cantitate însemnată de grăsimi trans, care sunt responsabile de creșterea colesterolului. Nutriționiștii recomandă înlocuirea margarinei cu unt, în cantități moderate, pentru a limita riscul apariției bolilor de inimă.

Cerealele procesate

Spre deosebire de cele integrale, care sunt bogate în carbohidrați și fibre sănătoase, cerealele procesate sunt îmbogățite cu zaharuri, arome artificiale, coloranți și aditivi alimentari care, în timp, pot provoaca modificarea indicelui glicemic, suprasolicitarea pancreasului și apariția obezității.

În plus, deși sunt îmbogățite cu vitamine și minerale, valoarea nutrițională a cerealelor procesate este redusă. Astfel, o alternativă sănătoasă o reprezintă fulgii de ovăz, orzul, meiul combinate cu fructe proaspete și semințe.

Semipreparatele

Glutamatul de sodiu este folosit ca aditiv alimentar, pentru a îmbunătăți percepția gustului acelui aliment. Aditivul se găsește într-o gamă largă de produse, de la mâncare chinezească până la alimentele semipreparate.

Deși glutamatul de sodiu a fost clasificat drept o aromă naturală de industria alimentară, el se găsește pe etichetele produselor sub forma a peste 25 de preudonime, care să inducă în eroare consumatorul.

Pe lângă faptul că provoacă dependență, consumul în exces al aditivului poate avea diverse complicații pentru sănătate: presiune arterială mărită, dezechilibru hormonal, epilepsie, alergie alimentară, astm, cancer, sterilitate la femei, ritm cardiac neregulat sau rapid, atac de cord, disfuncţii tiroidiene, obezitate, diabet de tip 2.
Cele mai periculoase produse alimentare: produse de patiserie

Produsele de patiserie precum prăjiturile, plăcinta, biscuiți, prafurile pentru prepararea cremelor, budincile și unele înghețate abundă în grăsimi trans, care măresc valabilitatea produsului și pot fi folosite timp îndelungat. În plus, dau alimentelor gustul și textura dorită.

Consumul de alimente ce au grăsimile trans duce la înfundarea arterelor, favorizând apariția atacului de cord, cât și a accidentului vascular cerebral.

 

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*