Lucruri ce ar trebui știute despre aspirină

downloadAspirina este cel mai cunoscut remediu pentru cap, dar poate fi folosită și în alte scopuri, aspirina are nenumărate proprietăţi, dar şi contraindicaţii. 

Combate inflamaţiile şi durerile

Aspirina sau acidul acetilsalicilic face parte din categoria medicamentelor antiinflamatoare. De aceea este indicată în tratamentul inflamaţiilor cauzate de reumatismul articular. De asemenea, dacă te doare capul, ai dureri dentare sau musculare, poţi lua o aspirină, căci are şi proprietăţi analgezice.

Are efecte adverse

Din cauză că irită tubul digestiv, aspirina poate duce la arsuri gastrice, dureri abdominale, greaţă şi vărsături, favorizând apariţia ulcerului gastric. De aceea, specialiştii recomandă aspirina tamponată, un amestec de acid acetilsalicilic şi de săruri de calciu. Indiferent de tipul de aspirină pe care îl alegi, nu lua medicamentul pe stomacul gol.

Prezintă contraindicaţii

Dacă ai gastrită sau ulcer, nu lua aspirină, căci poate provoca hemoragie digestivă. De asemenea, aspirina nu este indicată în caz de astm, alergii, hipersensibilitate la analgezice şi antireumatice. Ea creşte riscul de astm sau iritaţii la nivelul pielii. De aceea, trebuie folosită doar la indicaţia medicului.

În plus, până la împlinirea vârstei de 16 ani, aspirina nu se administrează copiilor şi adolescenţilor pentru tratarea virozelor, deoarece poate cauza sindromul Reye (manifestat prin stări de ameţeală, de greaţă, vărsături, stare generală proastă).

Se administrează după infarct

Aspirina împiedică formarea cheagurilor de sânge, de aceea este prescrisă persoanelor care au suferit un infarct sau un accident vascular cerebral, dar şi celor care vor să prevină aceste afecţiuni.

Nu poate fi luată în sarcină

Gravidele trebuie să evite aspirina, deoarece fluidifică sângele. Administrată mai ales în ultimul trimestru de sarcină, poate inhiba contracţiile uterine şi poate cauza hemoragii atât mamei, cât şi fătului. De asemenea, nu trebuie luată înaintea efectuării unei operaţii chirurgicale, în timpul menstruaţiei sau dacă ai răni profunde cu risc de hemoragie.

Previne cancerul de colon

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford arată că administrarea unei doze zilnice de 300 mg de aspirină, pe o perioadă de 5 ani, reduce incidenţa cancerului de colon cu 74%.

 

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*