Creşterea sistemului imunitar prin alimentaţie

img_929921_thumbs_600x400_640791Sistemul imunitar are un rol esenţial în păstrarea unei bune stări de sănătate. Atunci când sistemul imunitar este slăbit, organismul uman poate contracta diverşi viruşi şi agenţi patogeni extrem de periculoşi. Pentru a evita aceste neplăceri, următoarea listă ne va prezenta alimentele care ne vor ajuta să creștem imunitatea organismului și să ne ferim de gripă.

Ciorbele și supele
Reprezintă alimente de bază în anotimpul rece. Ciorbele ajută organismul să își păstreze temperatura corporală ideală și să își ia nutrienții esențiali.  O alegere bună este supa de pui, cu morcov, cu praz, cu țelină și cu ceapă.

Băuturile calde
În afară de ceai, este bine să bem și cafeaua sau ciocolata calde.

Alimente energizante
Produsele ajută organismul să combată frigul, nu atât prin temperatura pe care o furnizează, ci prin energie. În această categorie putem încadra glucidele cu absorbție lentă, cum ar fi legumele și orezul. Acestea dau organismului energia necesară pentru a înfrunta o zi geroasă de iarnă. În plus, legumele și orezul au suficiente proteine, fibre și vitamine.

În orice caz, este bine să alegem alimente bogate în nutrienți și care să fie calde. Supe, piure, tocănițe, legume fierte sau înăbușite sunt doar câteva din alimentele potrivite sezonului rece.

Fructele
Sunt o sursă inepuizabilă de antioxidanți, vitamine și minerale. Este recomandat să avem cinci porții pe zi de fructe. În multe fructe se găsește vitamina C care ajută să prevenim și să combatem gripa. Experții semnalează că trebuie să consumăm fructe care conțin vitamina C în tot decursul anului, dar iarna, trebuie să mărim doza.  Printre fructele recomandate, kiwi are de două ori mai multă vitamina C decât o portocală. Consumul de kiwi ajută organismul să se apere în fața diferitelor infecții. Organismul uman nu produce vitamine C și de aceea este important să consumăm kiwi, portocale, lămâi sau mandarine.

Legumele
Cea mai recomandată legumă este ceapa, care ajută la detoxifierea corpului și are un efect antiseptic. De asemenea, spanacul, anghinarele și sparanghelul sunt ideale pentru a le consuma calde, sub formă de cremă sau piure. Spanacul, bogat în vitaminele K, A, B,C și E, dar și în potasiu, fosfor, zinc, acid folic și fier ajută organismul să se apere de viruși și bacterii. Morcovii, bogați în vitamina A, îmbunătățesc imunitatea celulară și previn acțiunea agenților patogeni externi.

Vitamina C
Stiimulează producția de globule albe și prelungește funcționalitatea acestora, lucru important în prevenirea infecțiilor. De asmenea, această vitamină ajută corpul să lupte mai ușor cu răceala și gripa. Este indicat să procurăm vitamina C din surse naturale (citrice, broccoli, roșii, ardei, varză, conopidă), nu din suplimente.

Proteinele
Acestea ar trebui să fie prezente în dieta tuturor oamenilor. Proteinele sunt foarte importante în organism pentru că asigură buna funcționare a sistemului imunitar. Putem lua proteine din carne, pește, ouă, lactate (iaurt, brânză, lapte), dar și din soia, legume sau tofu.

De reținut!

Include cât mai des în meniu ciupercile. Acestea conțin aminoacizi precum glutamatul și glicogenul, care au acțiune imunostimulatoare.
Consumă fructe și legume cât mai colorate. Pigmenții care dau culoare vegetalelor au acțiune antioxidantă, ajutând corpul să fabrice celule imunitare.
Morcovii cruzi trebuie consumați cel puțin de două ori pe săptămână, ca atare, în salate sau sub formă de suc. Ei conțin betacaroten, pe care corpul îl transformă în vitamina A. Aceasta fortifică sistemul imunitar și pe cel digestiv.

Adauga un comentariu

*