Semnificatiile zilei de 30 martie

Din 1392 dateaza prima atestare documentara a orasului Roman, in timpul lui Roman I Musat al Moldovei.

In 1842 este utilizat pentru prima data procedeul anesteziei intr-o interventie a chirurgului american dr. Crawford Long.

In 1858 americanul Hyman Lipman din Philadephia patenteaza creionului cu guma de sters, la 88 de ani dupa ce inginerul englez Edward Nairne l-a realizat pentru prima data.

In 1879 se infiinteaza Academia Româna.

In 1889 este infiintata prima agentie de presa româneasca, “Agentia Telegrafica a României”, astazi numita “Agentia Nationala de Presa ROMPRES”.

In 1899 George Bacovia debuteaza in revista “Literatorul” din Bucuresti cu poezia “Si toate”, sub semnatura V. George.

In 1929 este data in functiune linia telefonica directa Bucuresti – Budapesta.

In 1945 este promulgata Legea nr.271 – pentru purificarea administratiei publice, invatamintului, presei, institutiilor de presa – lege folosita pentru a elimina din viata publica numerosi intelectuali de valoare.

In 1951 UNIVAC 1 – Universal Automatic Computer 1 – primul computer comercial din lume creat de J. Eckert si J. Mauchly, intra in posesia Oficiului de Recensamint al SUA.

In 1960 intra in functiune prima statie meteorologica automata din România

In 1981 presedintele Ronald Reagan este impuscat in piept, in afara unui hotel din Washington, D.C., de catre un vagabond cu probleme psihice, numit John Hinckley Jr, tentativa careia presedintele ii supravietuieste.

In 2005 la televiziunea Al Jazeera apare o inregistrare cu cei trei români rapiti in Irak,in care Marie Jeanne Ion spunea ca rapitorii nu doresc nimic in schimbul lor, fiind considerate o situatie atipica de rapire.

In 1633 se naste Miron Costin, cronicar moldovean, cea mai insemnata personalitate a literaturii românesti din Moldova secolului al XVII-lea; in 1746, Francisco de Goya – pictor spaniol; in 1844, Paul Verlaine – poet francez; in  1853, Vincent Van Gogh – pictor olandez; in 1945, Eric Clapton – chitarist, vocalist si compozitor britanic; in 1962, MC Hammer (Stanley Kirk Burrell) – cantaret de muzica rapp si actor american; in 1964, Carmen Poenaru – pictor roman, cetatean de onoare al Bacaului, iar in 1968, Céline Dion – cantareata canadiana, solista vocala pop-rock.

In 1899 moare Lascar Catargiu, om politic, prim-ministru al Principatelor Unite si al Regatului României; in 1989, Nicolae Steinhardt – eseist si prozator român de origine evreiasca, iar in 2003, Vasilica Tastaman – actrita româna.

Adauga un comentariu

*