DOCUMENTAR: Cântăreața Mariah Carey împlinește 45 de ani

32-mcMariah Carey s-a născut la 27 martie 1970 în Huntington, Long Island (New York) într-o familie mixtă: mama ei (Patricia) – de origine irlandeză, iar tatăl ei (Alfred Roy) – cu rădăcini afro-americane și venezuelene.

Numele ei este inspirat din cântecul „They Call the Wind Mariah”, având să declare mai târziu: „Mama mi-a dat acest nume știind că voi ajunge celebră”, potrivit showbiz.ro.

Mariah Carey a început să cânte la trei ani, primind primele lecții de canto chiar de la mama ei. Stilul de interpretare i-a fost influențat puternic de Minnie Ripperton, de la care a „prins” tehnica necesară pentru a cânta whistle register (cel mai înalt registru pe care îl poate atinge vocea umană), informează site-ul amintit.

A absolvit liceul Harborfields din Greenlawn, New York. Uneori lipsea de la ore pentru a face probe la studiouri de înregistrări locale, din acest motiv colegii poreclind-o ”Mirage” (mirajul). Aparițiile sale pe scena muzicală din Long Island i-au oferit ocazia de a lucra cu muzicieni ca Gavin Christopher și Ben Margulies, cu care a colaborat pentru a compune materialul pentru o casetă demonstrativă.

La vârsta de 17 ani, Mariah s-a mutat în Manhattan împreună cu două prietene, unde a lucrat în diferite locuri și testând diverse profesii. În 1988, solista Brenda K. Starr avea nevoie de „back-up vocalist” și i-a prezentat caseta demo a lui Mariah Carey lui Tommy Mottola. O lună mai târziu, Mariah a semnat contractul cu casa de discuri Columbia și a intrat în studio pentru a înregistra piesele de pe primul ei album, intitulat „Mariah Carey”, de pe care patru single-uri au ajuns în topuri — ”Vision of Love”, „Love Takes Time”, „Someday” și „I Don’t Wanna Cry”.

Susținut cu un buget de aproximativ 1 milion de dolari, albumul ei ajunge pe locul întâi în topul clasamentului Billboard 200, unde a rămas unsprezece săptămâni consecutive. Acesta cuprinde single-uri care au realizat profituri mari și care au făcut-o pe Mariah Carey vedetă și în alte țări. Albumul ei a câștigat Premiile Grammy (1990) pentru Cea mai bună artistă și Cea mai bună solistă vocală cu primul single, ”Vision of Love” (1990).

În 1991, a lansat al doilea album, „Emotions”, iar single-urile „Can’t Let Go” și „Make It Happen” au ajuns în top 5. A urmat apoi „MTV Unplugged EP” din 1992, care cuprindea și piesa inspirată din repertoriul Jackson 5 — „I’ll Be There”.

La acest album a colaborat cu Walter Afansieff, Clivillés și David B. Cole (de la C&C Music Factory). A început să scrie pentru ea și pentru alți artiști precum Penny Ford, Puff Daddy și Daryl Hall, în anul următor.

Prima apariție live a fost la show-ul TV MTV Unplugged din 1992. Pe lângă versiunile unplugged ale cântecelor sale, ea a interpretat și ”I’ll Be There” de Jackson 5, și „About a Girl”. Duetul Michael Jackson — Mariah Carey a produs un single ce a ajuns pe locul întâi în Statele Unite și a determinat-o să cânte în duet cu Keneth „Babyface” Edmonds, interpretând „Everytime I Close My Eyes” de pe albumul ”Day 5”.

Primul single bine vândut, care a ajuns în topul UK Singles Chart și pe locul întâi, a fost „Without You” o piesă din repertoriul lui Harry Nilsson.

În iunie 1993, Mariah Carey și Tommy Mottola s-au căsătorit, iar câteva luni mai târziu a lansat cel de-al treilea album de succes — „Music Box”. Două alte melodii, „Dreamlover” și „Hero”, au ajuns pe primul loc în top. Mariajul lor s-a sfârșit patru ani mai târziu, când Mariah a cerut divorțul pentru că se simțea sufocată de autoritatea lui Tommy, potrivit showbiz.ro.

Spre sfârșitul anului 1994, după un duet cu Luther Vandross la single-ul „Endless Love”, reinterpretare a melodiei cântată de Diana Ross și Lionel Richie, Mariah Carey a lansat albumul ”Merry Christmas”. Albumul conține interpretări și compoziții originale precum „All I Want for Christmas Is You”, piesă foarte apreciată și difuzată de posturile radio și TV din întreaga lume.

În 1995, casa de discuri Columbia Records a lansat al cincilea album, ”Daydream”, cu piese R&B și influențe hip hop. Piesa ”Fantasy” este primul single, la care a colaborat cu rapper-ul Ol’ Dirty Bastard. ”Daydream” a devenit cel mai bine vândut album al ei din Statele Unite ale Americii de Nord, neegalat de niciun alt hit single al său. „Fantasy” este al doilea single care a debutat direct pe locul întâi în Canadian Singles Chart (Top Billboard pentru Canada) menținându-se pe acest loc 12 săptămâni. „One Sweet Day” în duet cu Boyz II Men a staționat 16 săptămâni în topul american Billboard Top 100 Singles, iar piesa ”Always Be My Baby” a fost cel mai mare succes FM din Statele Unite din 1996. Turneul Daydream World Tour a promovat vânzările albumului care a primit numeroase nominalizări la premii Grammy.

Următorul album, ”Butterfly” (1997), a avut un succes comercial, single-ul „Honey” ajungând pe locul întâi.

În 1998, a lansat compilația-best „Number Ones”, o colecție de single-uri. Piesa „When You Believe”, în duet cu Whitney Houston, a fost înregistrată pentru coloana sonoră a filmului ”Prince of Egypt” (1998) care a câștigat un premiu Oscar.

Albumul „Rainbow” a fost lansat la 2 noiembrie 1999 și a conținut mai multe cântece R&B, hip hop, multe dintre ele lucrate în colaborare cu Jimmy Jam și Terry Lewis, Sade. Piesele „Heartbreaker” și „Thanks God I Found You” au ajuns pe locul întâi în Statele Unite, iar succesul materialelor au făcut-o pe Carey singura care a reușit să poată avea câte un single în fiecare an din 1996 până în 2000. Cu ”Heartbreaker”, Carey a depășit recordul celor de la Beatles prin numărul de săptămâni petrecute în top, conform bestmusic.ro.

În 2002, Carey a lansat albumul ”Charmbracelet”. Turneul Charmbracelet — World Tour a fost premiat cu Chopard Diamond Award pentru vânzarea de 100 de milioane de albume în întreaga lume. Apoi a colaborat la single-ul din 2004, ”U Make Me Wanna” cu rapperul Jadakiss, care s-a clasat în topul zece în clasamentul R&B/Hip-Hop.

Al zecelea album a lui Carey, ”The Emancipation of Mimi” (2005), a conținut contribuții ale producătorilor The Neptune, Kanye West și Jermaine Dupri. Albumul a fost cel mai bine vândut în Statele Unite, Carey câștigând la Premiile Grammy secțiunea Cel Mai Bun Album Contemporan R&B, iar single-ul „We Belong Together” a câștigat premiul Cea mai bună interpretare vocală (R&B). Piesa s-a menținut în Hot 100 timp de 14 săptămâni iar „Shake it off” a făcut-o pe Carey singura artistă care a ocupat două poziții în Hots 100 în același timp. ”The Emancipation of Mimi” s-a vândut în peste 40.000 de exemplare în prima săptămână, conform site-ului biografii.famouswhy.ro.

Mariah Carey a început turneul mondial ”The Adventures of Mimi” la mijlocul anului 2006, care a fost cel mai mare succes din carieră. În 2007, ea a participat cu rapper-ița Lil Bow Wow în albumul ”Bone Thugs-n Harmony, Lil’ L.O.V.E.”. Mai târziu în același an, Mariah a primit o stea pe Hollywood și a intrat în „Long Island Music’s Hall of Fame” din 21 octombrie 2007.

În primăvara anului 2007, a început să lucreze la albumul ”E=MC2” (2008) lansat pe 15 aprilie 2008. Single-ul ”Touch My Body” s-a transmis digital pe internet în 12 februarie 2008, și pe iTunes.

Pe 7 iulie 2009, Mariah s-a căsătorit cu rapper-ul Nick Cannon și în același an a lansat albumele ”The Ballads” și ”Memoirs of an Imperfect Angel”, iar un an mai târziu, albumele ”The Very Best of Mariah Carey”, ”Love Songs” și ”Merry Christmas II You”. Au fost promovate single-urile „Obsessed”, „I Want to Know What Love Is”, „H.A.T.E.U.”, „Up Out My Face” și „Angels Cry”.

În 2014, a revenit cu albumul ”Me. I Am Mariah… The Elusive Chanteuse”, al 14-lea din carieră, la care are colaborări pentru câteva piese cu Nasir „Nas” Jones, Miguel, Wale, Scott Cannon/Dembabies Aka Ms. Monroe/Mr. Morrocan, Fabolous. Una dintre piesele care beneficiază de videoclip, cu foarte multe vizualizări, este ”You’re Mine”.

La 6 mai 2015 artista va începe o serie de concerte în Las Vegas, care va dura până în 26 iulie 2015.

Pe lângă bogata activitate muzicală, Mariah Carey a avut și câteva apariții în filme. Ea a început să ia lecții profesionale de actorie în 1997, iar primul film în care a jucat a fost comedia romantică ”The Bachelorette” (1999), interpretând un rol secundar de cântăreață de operă. A fost printre puținii muzicieni care au apărut în filmele produse de Daemon Nash — ”Death of a Dinasty” (2003), ”State Property” (2005). În 2008 se alătură distribuției filmului ”Tennessee”.

Anul 2009 a fost bun pentru artistă și din punct de vedere cinematografic, primind critici pozitive pentru rolul secundar interpretat în filmul „Precious: Based on the novel Push by Sapphire”.

Mariah Carey a fost influențată, în tinerețe, de cântăreți precum Johnny Halliday, Sarah Vaughan, Gladys Knight, Aretha Franklin, Al Green, Hank Williams Jr., The Clark Sisters, Shirley Caesar și Edwin Collins.

Artista, a cărei voce se întinde pe cinci octave, a vândut peste 200 de milioane de discuri, a lansat 16 albume, are în palmares cinci trofee Grammy și peste 30 de nominalizări la celebrele premii ale industriei muzicale.

 

Sursa: www.agerpres.ro

Adauga un comentariu

*