Semnificatiile zilei de 25 martie

politia-romanaAstazi serbam Ziua Politiei Române, desemnata din anul 2002. Alegerea acestei date este legata de simbolul crestin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat si pe actualul drapel al Politiei Române.
In anul 1822 domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a inmanat Marelui Aga Mihaita Filipescu drapelul pe care este cusuta sigla Steagului Agiei. Alaturi de sigla se afla o ghirlanda din aur in interiorul careia este Maica Domnului inaintea ingerului ce-i aduce marea veste – Buna Vestire.
In 1245 este mentionata pentru prima data existenta românilor in spatiul danubiano-pontic, intr-o scrisoare a papei Inocentiu al IV-lea.
In 1655 Christian Huygens – matematician si fizician olandez – descoperea Titan, cea mai mare luna a planetei Saturn.
In 1807 este abolit comertul cu sclavi in Anglia. In 1949 se infiinteaza Uniunea Scriitorilor din România prin fuziunea Societatii Scriitorilor Români cu Societatea Autorilor Dramatici.
In 1997 România coreleaza ora de vara cu orarul de vara practicat in statele Uniunii Europene, astfel ca din ultima duminica a lunii martie, ora 03:00 devine ora 04:00 – ora oficiala a României trece de la GMT+2 la GMT+3.
In 1998 Comisia Europeana recomanda adoptarea monedei unice – Euro – de catre 11 tari ale Uniunii. In 2005 se deschide “Expo Aichi 2005” – prima expozitie mondiala a secolului XXI cu tema “Intelepciunea naturii”, in Japonia.
In 1857 se naste Elena Teodorini, soprana, prima artista lirica din România care a evoluat pe scena Operei “Scala” din Milano; in 1885, Mateiu Caragiale – poet si prozator român, istoric al heraldicii, primul copil al lui Ion Luca Caragiale; in 1912, Jean Vilar – actor si regizor francez, organizator al Festivalului de Teatru de la Avignon; in 1942, Ana Blandiana – poet român, iar in 1947, Elton John – cantaret si compozitor britanic.
In 1914 moare Frédéric Mistral, poet francez de limba provensala, filolog, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1904; in 1918, Claude Debussy – compozitor francez, considerat a fi cel mai important compozitor de pian, de dupa Frederic Chopin, iar in 1958 Stefan Bezdechi – filolog si traducator român, membru corepondent al Academiei Române.

Adauga un comentariu

*