Beneficiile fructelor goji

downloadAntioxidantii sunt foarte importanti pentru sanatatea organismului. De fapt, acestia sunt cei mai importanti in prevenirea bolilor si chiar a cancerului. Ei bine, un aliment bogat in antioxidanti sunt fructele goji.

Fructele Goji se cultiva in zona Chinei si in Europa. In romana, planta este cunoscuta sub denumirea de “catina de gard”. Sunt folosite in mod traditional in medicina chineza si se consuma proaspete, uscate sau in sucuri.

Deoarece sunt in proteine, vitamine (A, C, B1. B3, B5), minerale (fier, calciu, potasiu, magneziu, seleniu, zinc), fibre, aminoacizi, fructele goji au multe efecte benefice pentru organism:
– sunt o sursa importanta de antioxidanti care incetinesc imbatranirea pielii;
– scad colesterolul rau;
– previn degradarea vederii, datorita continutului bogat in betacaroten, luteina si zeaxantina;
– sunt bune pentru persoanele anemice, deoarece au un continut ridicat de fier si fibre;
– cresc imunitatea deoarece sunt bogate in polizaharide;
– ajuta sistemul endocrin, regland nivelul hormonal;
– intaresc oasele si ligamentele datorita continutului ridicat in minerale, in special calciu protejeaza sanatatea oaselor.

Ce contine mai exact aceasta planta?
– 18 amino acizi care formeaza un bloc de proteine şi contin 8 substante necesare vietii, precum izoleucina si tritofan.
– 21 de minerale, zinc, cupru, fosfor, calciu, seleniu, inclusiv germaniul, un element chimic foarte rar gasit in mancare.
– Zeaxantină si Betacaroten mai mult decat in morcovi
– De 400 de ori mai multa vitamina C decat in portocale
– Vitaminele B1, B2, B6, B12 si vitamina E
– 8 polizaharide si 6 monozaharide
– 5 acizi grasi nesaturati, include acid linoleic, acid alfa-linolenic, acid beta-sitosterol si alti fitosteroli
– calciu, contine cc 10% (la 100 g fructe) din doza zilnica recomandata
– potasiu, contin 1,132 mg/100 g = 24% DZR.
– Iod, 9 mg/100g=100% DZR
– Zinc, 2 mg /100g=18%DZR
– Seleniu, 100 g de fructe contine 50 micrograme=91%DZR
– Riboflavina. 100 g fructe contine 13 mg=100% DZR

Micile fructe goji au in continutul lor substante naturale anti inflamatorii, antibacteriene si anti fungice. Acest antioxidant puternic intareste sistemul imunitar, fiind recunoscut in China ca unul dintre ingredientele de baza pentru pastrarea tineretii și longevitatii.

Fructele goji sunt o sursa bogata de fibre (3 grame la o portie de 28 grame de fruct), care ajuta in procesele de detoxifiere si nu au decat 100 de calorii pentru o portie, ceea ce le transforma in aliati de nadejde  in curele de slabire.

Adauga un comentariu

*