Semnificatiile zilei de 13 martie

Donald-duck(1)In 1781 astronomul englez Sir William Herschel descoper planeta Georgium Sidus, cunoscuta ulterior sub denumirea de Uranus.

In 1892 are loc Conferinta extraordinara a Partidului National Român, care definitiva textul Memorandumului redactat de patriotul transilvanean Iuliu Coroianu.

In 1900 ziua de munca pentru femei si copii, in Franta, este limitata prin lege la 11 ore.

In 1910 apare, la Bucuresti, saptamanalul social-politic si literar “Facla” sub conducerea lui N. D. Cocea si apoi a lui Ion Vinea.

In 1917 este semnat “Documentul de la Viena” de catre cancelarul Bethmann-Hollweg si ministrul de Externe austro-unga,r Ottokar Czernin, care prevedea anexarea României la Austro-Ungaria in caz de victorie a puterilor centrale in Primul Razboi Mondial.

In 1930 Clyde W. Tombaugh anunta descoperirea planetei Pluto.

In 1934 ia nastere, in studiourile Walt Disney, celebrul personaj de desene animate Donald Duck, debutand in filmul “The little hen”, la 9 iunie 1934; insa Donald devine cu adevarat un star in 1943 cand va primi Premiul Oscar pentru rolul din “The Fuerhrer’s Face”.

In 1936 are loc premiera absoluta, la Opera Mare de la Paris, a tragediei “Oedip”, de George Enescu.

In 1979 intra in vigoare Sistemul Monetar European – SME – creat cu scopul de a controla fluctuatiile cursurilor de schimb in tarile Comunitatii Europene, cu exceptia Marii Britanii.

In 1996 se desfasoara, in localitatea egipteana Sharm el-Sheikh, la initiativa SUA, prima reuniune internationala la nivel inalt consacrata luptei impotriva terorismului si continuarii procesului de pace in Orientul Mijlociu.

In 2009 are loc, la Bacau, primul zbor pe un avion supersonic MIG – 21 Lancer a unei femei pilot din România, sublocotenent Simona Maierean.

In 1865 se naste Dragomir Hurmuzescu, fizician si inventator, profesor la Universitatea din Iasi si la Universitatea din Bucuresti, membru corespondent al Academiei Române, fondatorul invatamantului electrotehnic din România, colaborator al sotilor Marie si Pierre Curie; in1881, Tony Bulandra – un renumit actor român, elev al lui Constantin I. Nottara, sotul Luciei Sturdza-Bulandra; in 1900, Petre P. Panaitescu – istoric si filolog român, membru corespondent al Academiei Romane; in 1907, Mircea Eliade – scriitor, filozof si istoric al religiilor, profesor român la Universitatea din Chicago; in 1952, Cristian-Valeriu Hadji-Culea – regizor român, iar in 1989, Razvan Ochirosii – fotbalist român

In 1975 moare Ivo Andric, scriitor si diplomat iugoslav, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1961; in 1976, Sergiu Dan – prozator si traducator; in 2000, Victor Tufescu – geograf român, iar in 2002, Hans-Georg Gadamer – filosof german.

Adauga un comentariu

*