Semnificatiile zilei de 5 martie

energie-regenerabila-globalaAstazi este Ziua Mondiala a Eficientei Energetice. Eficienta energetica este un termen foarte larg care se refera la multitudinea de modalitati prin care putem obtine acelasi beneficiu – lumina, incalzire, miscare – folosind mai putina energie. Domeniul acopera de la automobilele eficiente, practicile industriale imbunatatite, izolarea mai buna a caselor, pana la becurile economice si o gama de alte tehnologii. Pentru ca economisirea energiei inseamna si economisirea banilor, eficienta energetica este foarte profitabila. Ziua Mondiala a Eficientei Energetice este sarbatorita din 1998, cand a avut loc in premiera o reuniune la nivel international a expertilor pentru a aborda criza energetica si solutiile posibile. Astfel, 5 martie reprezinta o oportunitate de a reflecta asupra practicilor care vizeaza o utilizare durabila si rationala a energiei, precum si asupra angajamentului guvernelor, companiilor si institutiilor de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera. Asigurarea necesarului de energie pentru civilizatia umana se poate face prin reducerea nevoilor de energie inclusiv prin cresterea eficientei energetice, o alternativa mult mai ecologica si economica fata de continuarea cresterii si consumului de energie, facut cu distrugerea mediului natural prin exploatarea resurselor neregenerabile cum sunt carbunele, gazul metan, petrolul si uraniul. In cadrul promovarii eficientei energetice, domeniul transporturilor ar trebui sa beneficieze de atentie sporita, inclusiv prin reducerea transporturilor motorizate rutiere si promovarea celor cu eficienta energetica inalta, asadar incurajarea si promovarea transportului feroviar, transportului public si utilizarea bicicletei.

In 1889 are loc primul concert sustinut de orchestra Societatii Filarmonice Române, la Ateneul Român, astazi denumita Filarmonica George Enescu.

In 1902 se adopta “Legea pentru organizarea meseriilor”, cunoscuta sub numele de Legea Missir, care va intra in vigoare la 26 septembrie 1902.

In 1918 capitala Rusiei este mutata de la Petrograd la Moscova.

In 1919 este dat un decret-lege cu privire la adoptarea calendarului gregorian, incepând de la 1 aprilie 1919 – stil vechi, care urma sa deven 14 aprilie – pe stil nou.

In 1946 Churchill declara, la Fulton, Missouri, ca de la Stettin, din Baltica si pana la Trieste, din Adriatica a coborat o “cortina de fier” care traversa continentul european – acesta este inceputul Razboiului Rece.

In 1953 moare Iosif Vissarionovici Stalin la varsta de 74 de ani, trupul sau fiind mumificat si pastrat in Mausoleul lui Lenin pana la 3 octombrie 1961, cand a inceput destalinizarea in Uniunea Sovietica si trupul sau a fost ingropat langa zidul Kremlinului.

In 1968 are loc prima editie a Festivalului International de muzica usoara Cerbul de Aur, in perioada 5-10 martie, editie castigate de belgianul Jacques Hustin.

In 1970 intra in vigoare Tratatul cu privire la neproliferarea armelor nucleare.

In 2003 sunt ucisi, la Haifa, 17 civili israelieni de o bomba sinucigasa Hamas in masacrul din autobuzul 37.

In 1696 se naste Giovanni Battista Tiepolo, pictor, gravor italian; in 1887, Corneliu Miclosi – inginer român, membru al Academiei Române; in 1918, James Tobin – economist american, consultantul economic al presedintelui american John F. Kennedy, profesor la Universitatea Yale, in 1955 castiga medalia John Bates Clark, iar in 1981 este laureat al Premiului Nobel pentru Economie; in 1920, Radu Stanca – poet, dramaturg si regizor român; in 1946, Anca Pedvis – poet si pictorita româna; in 1952, Alan Clark – muzician britanic, membru al trupei Dire Straits, iar in 1956, Alexandru Stamate – handbalist român.

In 1827 moare Alessandro Volta, fizician italian, inventatorul pilei electrice, iar numele sau a fost dat unitatii de tensiune electrica – volt; in 1925, Gheorghe Munteanu Murgoci – geolog si mineralog român; in 1955, Hortensia Papadat-Bengescu – prozatoare si autoare dramatica româna; in 1999, Tia Peltz – graficiana si scriitoare româna, iar in 2013, Hugo Chávez – al 52-lea presedinte al Venezuelei.

Adauga un comentariu

*