Alimente bune atunci cand suferim de gastrita

articole_15996Atunci cand ne apucam de tratat simptomele gastritei, primul lucru care trebuie sa il punem in practica este acela de a adopta un regim alimentar care include alimente usor digerabile. Iata ce trebuie sa alegi si ce ar fi bine sa eviti!

Daca suferi de gastrita, poti avea simptome precum arsuri sau dureri de stomac, dureri de cap, slabiciune, greata ori lipsa poftei de mancare. Este bine sa stii insa ca exista cazuri in care boala poate evolua si fara simptome.

Consumul de alcool, abuzul de cafea, fumatul, dar si alimentele prea reci sau prea fierbinti, condimentele si un regim de viata stresant se numara printre factorii care duc la aparitia gastritei.

Consuma carne fiarta

Este recomandat sa consumam carne fiarta de pui, de vita sau de porc si rasol de peste. Sunt recomandate ai fainoasele albe si mamaliga, pe care trebuie sa o fierbi foarte bine. De asemenea, ai voie sa mananci branza dulce de vaci, cas proaspat, lapte si oua fierte moi.

Foarte indicate sunt supele de zarzavat strecurate si piureurile sau sufleurile de legume, cum ar fi dovlecei, cartofi sau morcovi. Sunt permise si sucurile sau compoturile din fructe dulci, iar la desert poti alege frisca, budinca de fainoase sau prajituri cu branza de vaci.

Zaharul trebuie consumat cu moderatie, putand fi inlocuit cu miere. Uleiul vegetal, margarina nesarata si untul proaspat pot fi incluse in dieta.

Evita grasimile si condimentele

Este indicat sa eviti painea proaspata, mai ales daca este calda, precum si carnea grasa sau afumata, pielea de pui, pestele gras, mezelurile, conservele, vanatul, tocaturile si prajelile. Legumele tari, bogate in celuloza, cum sunt ceapa, usturoiul, castravetii, varza, ardeiul, conopida, telina, ridichiile, fasolea sau mazarea sunt si ele contraindicate.

Mai trebuie evitate muraturile, branzeturile fermentate, sarate si ouale prajite sau cele fierte tari. Citricele se incadreaza si ele pe lista alimentelor nepermise, precum si nucile, migdalele, alunele sau fisticul.

Untura, slanina, untul sarat si grăsimile prajite, dar si aluaturile dospite, bomboanele, prajiturile de cofetarie, dulceata si gemul trebuie excluse cu desavarsire din dieta ta. De asemenea, limiteaza consumul de alcool si de cafea. Este bine sa eviti si apa minerala si bauturile prea reci sau prea fierbinti.

Ce mai trebuie sa stii!

-Alimentatia in caz de gastrita presupune, in primul rand, consumul de alimente usoare, necondimentate si cat mai naturale, fara aditivi.

-Prepara mancarea doar prin fierbere sau la gratar.

-Pentru a evita încarcarea stomacului, este bine sa mananci putin si des (5-6 gustari pe zi) si sa mesteci alimentele bine.

-Intotdeauna incearca sa iei masa intr-un cadru linistit, pentru ca stresul ingreuneaza digestia si favorizeaza aparitia arsurilor si a balonarii.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*