Semnificatiile zilei de 1 martie

La nivel mondial astazi se sarbatoreste Ziua Internationala a Protectiei Civile. Prima atestare istorica a Organizatiei Internationale a Apararii Civile este datata in 1931, anul in care generalul medic francez Georges Saint – Paul a infiintat, la Paris, fundatia “Asociatia Leii din Geneva” – Lieux de Geneva Association – sau “Geneva Zones” – Geneva fiind sediul Crucii Rosii si sediul Ligii Natiunilor. Prin infiintarea acestei fundatii, generalul a vrut sa defineasca zonele neutre sau orasele deschise in care unele categorii de populatie civila sa se poata refugia pe timpul razboiului. El s-a gandit, in mod special, la femei, copii, bolnavi si persoane in varsta. Ideea fondatorului “Geneva Zones” a fost, de fapt, sa creeze in toate tarile zone de siguranta bine demarcate sau localitati stabilite pe o baza permanenta si recunoscute ca atare, inca pe timp de pace, prin intelegeri bilaterale sau internationale. Mai tarziu, in anul 1935, la initiativa “Geneva Zones Association”, Parlamentul Francez a adoptat in unanimitate o rezolutie, invitand Liga Natiunilor “sa studieze modalitatile de creare in fiecare tara, in functie de intelegerile ratificate prin Liga Natiunilor, localitati, locuri si zone care, in caz de conflicte armate, sa fie aparate de toti combatantii si folosite pentru tratative militare”. Dintre realizarile asociatiei sunt consemnate interventiile intre beligerantii din Razboiul Civil din Spania (1936) si din conflictul Chino – Japonez (1937), cand a obtinut crearea de zone neutre pentru unele categorii de necombatanti din Madrid si Bilbao precum si din Shanhai si Nanking. La Conferinta Internationala din 1954 de la Berlin privind problema protectiei populatiei civile in timp de razboi, s-a pus in dezbare necesitatea crearii si recunoasterii zonelor neutre si a oraselor deschise. In analele Organizatiei Internationale a Protectiei Civile, aceasta intalnire devine cunoscuta, mai tarziu, sub numele de “Prima Conferinta Mondiala de Aparare Civila”. Urmand rezolutiile adoptate de delegatiile de la Berlin, Asociatia Internationala a facut eforturi pentru a raspandi, in cat mai multe tari, principiul pregatirii locului de refugiu in colaborare cu institutiile si organizatiile nationale de aparare sau protectie civila. Activitatile Organizatiei Internationale a Protectiei Civile s-au diversificat de-a lungul timpului si vizeaza, in principal, coordonarea si planificarea la nivel international a activitatilor de prevenire si gestionare a dezastrelor, precum si a eforturilor de atenuare a consecintelor accidentelor si calamitatilor de toate tipurile, in timp de pace sau razboi. In anul 1972, printr-o rezolutie O.N.U., ziua de 1 Martie a fost stabilita ca Ziua Internationala a Protectiei Civile.

In 1746 Constantin Mavrocordat, domnul Tarii Românesti, clerul inalt si boierii hotarasc eliberarea din serbie a rumânilor fugiti, care se reintorc in tara, insa liberi ca persoana, taranii raman totusi dependenti economic de boieri, fiind obligati sa presteze boierului 12 zile de claca in Tara Româneasca si 24 de zile, in Moldova.

In 1867 apare primul numar al “Convorbirilor literare”, organ de presa al “Junimii” – grupare politica si literara condusa de Titu Maiorescu.

In 1872 este infiintat primul parc national din lume, “Yellowstone” in SUA.

In 1896 savantul francez Henri Becquerel descopera radioactivitatea naturala.

In 1907 isi incepe activitatea Serviciul de Urgenta “Salvarea”, din initiativa dr. Mina Minovici.

In 1944 are loc premiera piesei “Steaua fara nume”, de Mihail Sebastian, la Teatrul Alhambra din Bucuresti.

In 1954 SUA experimenteaza bomba cu hidrogen in zona atolului Bikini din Pacific.

In 1999 România devine parte a “Conventiei de echivalare a diplomelor in domeniul invatamantului superior in Europa”.

In 2001 Guvernul elvetian interzice utilizarea in hrana animalelor a alimentelor continand faina de carne si oase.

In 1445 se naste Sandro Botticelli, pictor italian; in 1788, Gheorghe Asachi – poet, prozator ,dramaturg si inginer român; in 1810, Frederic Chopin – compozitor si pianist polonez; in 1812, Nicolae Kretzulescu – medic si politician român, prim-ministru al Principatelor Unite; in 1837, Ion Creanga – scriitor român, unul dintre marii clasici ai literaturii române mai ales datorita operei sale autobiografice “Amintiri din copilarie”; in 1898, Constantin Daicoviciu – istoric si arheolog român, membru al Academiei Române; in 1931, Elisabeta Bostan – regizoare româna de film, nascuta in orasul Buhusi, jud. Bacau; in 1963, Thomas Anders – cantaret german, membru al formatiei Modern Talking; in 1965, Emil Sandoi – fotbalist si antrenor român, iar in 1994, Justin Bieber – cantaret  Pop/R&B si compozitor de origine canadiana.

In 1908 moare Vasile Paun, poet, teoretician si critic literar român; in 1911, Jacobus Henricus van ‘t Hoff – chimist olandez, laureat Nobel pentru Chimie in 1901, fiind considerat parintele stereochimiei; in 1938, Gabriele d’Annunzio – poet, romancier si dramaturg italian; in 1958, Giacomo Balla – pictor italian, iar in 1960, Florica Cristoforeanu – interpreta româna de opera.

Adauga un comentariu

*