Semnificatiile zilei de 27 februarie

Astazi se sarbatoreste Ziua Internationala a Ursului Polar. Este un animal ce traieste in zona Oceanului Artic si este cel mai mare pradator intalnit pe uscat. Ursii polari se hranesc in special cu foci si pesti si pot fi gasiti in Alaska, Canada, Rusia, Groenlanda si Norvegia. Adultii de sex masculin pot sa ajunga la o greutate de 700 de kilograme si atunci cand se ridica in doua labe pot atinge o inaltime de 3 metri, in timp ce femelele ating doar jumatate din dimensiunile si greutatea masculilor. Femelele nu se imperecheaza pana la varsta de 5 ani si nu se imperecheaza din nou pana cand puii nu fac trei ani. Nou-nascutii isi petrec primele luni din viata intr-un barlog de gheata construit de mama lor. Simpaticele animale au ajuns pe lista mamiferelor protejate de lege din cauza incalzirii globale, a vanatorilor excesive si a poluarii ce otraveste zone tot mai intinse de pe Pamant. International Union for Conservation of Nature a anuntat ca daca tendinta climatica continua, ursii polari ar putea sa dispara in urmatorii 100 de ani. Ei reprezinta prima specie amenintata cu disparitia in urma pierderii habitatului, consecinta a schimbarilor climatice. Pe timp de vara, gheata care se pierde in zona arctica este egala cu dimensiunea Romaniei, Bulgariei, Italiei, Spaniei, Frantei, Germaniei si Suediei la un loc.

In 1477 Papa Sixt al IV-lea aproba, printr-o bula papala, infiintarea unei universitati in Uppsala, Suedia, devenind astfel cea mai veche universitate existenta din Scandinavia.

In 1626 un edict promulgat de cardinalul Richelieu interzice practicarea duelurilor.

In 1700 este descoperita Insula Noua Britanie.

In 1866 apare, la Bucuresti, revista “Sarsaila”, pana la data 18 mai 1866, condusa de N.T. Orasanu, care  va fi inlocuita de revista “Nichipercea”, continuandu-I atat numaratoarea anilor cat si a numerelor de aparitie.

In 1898 regele George I al Greciei supravietuieste unei incercari de asasinat.

In 1900 este fondat Partidul Laburist britanic. In acelasi an ia fiinta si FC Bayern München.

In 1932 revista “Nature” publica un articol de James Chadwick prin care se descria existenta neutronului.

In 1933 cladirea Reichstag-ului german din Berlin este distrusa de un incendiu, moment-cheie in preluarea puterii de catre nazisti in Germania.

In 1938 este promulgata noua Constitutie a României, prin care se introducea dictatura regala a lui Carol al II – lea si sfârsitul regimului parlamentar.

In 1940 biochimistii americani Martin Kamen si Sam Ruben descopera izotopul carbon-14.

In 1951 intra in vigoare al 22-lea Amendament al Constitutiei Statelor Unite ale Americii care limita termenul prezidential la un maximum de doua mandate.

In 1964 Guvernul italian anunta ca accepta sugestii cu privire la modul de a salva de la prabusire renumitul Turn inclinat din Pisa.

In 2010 un cutremur cu magnitudinea de 8,8 grade pe scara Richter zguduie centrul statului Chile.

In 1711 se naste Constantin Mavrocordat, domnitor al Tarii Românesti si al Moldovei; in 1840, Fiodor Svedov – fizician rus, profesor universitar, rector al Universitatii din Odesa; in 1902, John Steinbeck – scriitor american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1962; in 1903, Ion Irimescu – sculptor român, membru al Academiei Române; in 1928, Ariel Sharon – politician israelian; in 1932, Elisabeth Taylor – actrita americana; in 1957, Adrian Smith – muzician englez, membru al trupei Iron Maiden, iar in  1974, Colin Edwards -pilot de motociclism.

In 1887, moare Alexandr Porfirievici Borodin, compozitor rus; in 1920, Alexandru D. Xenopol – economist, filosof, istoric, scriitor român, autorul primei mari sinteze a istoriei românilor si un filozof al istoriei de talie mondiala, considerat printre cei mai mari istorici români, alaturi de Nicolae Iorga; in 1936, Ivan Pavlov – fiziolog rus, psiholog si medic, a primit Premiul Nobel pentru Medicina in 1904 pentru cercetari referitoare la sistemul digestive, Pavlov fiind cunoscut pentru prima cercetare in privinta fenomenului conditionarii clasice in experimentele pe care le-a facut cu caini; in 1955, Alexandru Marcu – profesor român, savant italienist, traducator, membru corespondent al Academiei Române; in 1990, Alexandru Rosetti – lingvist si filolog român, membru al Academiei Române; in 1991, Dimitrie Mangeron – matematician român, membru corespondent al Academiei Române, iar in 2013, Stéphane Hessel – diplomat, militant politic si scriitor francez, erou al Rezistentei franceze din Al Doilea Razboi Mondial, deportat apoi in Lagarul de concentrare Buchenwald.

Adauga un comentariu

*