Cele mai interesante tradiţii de Crăciun din 10 ţări ale lumii

Crăciunul este un moment ideal pentru cadouri, entuziasm și bucurie, practic oriunde în lume. Cu toate acestea, în diferite părți ale lumii, tradițiile specifice utilizate pentru a sărbători Crăciunul pot varia foarte mult. Mai jos puteţi citi o listă cu tradiţii de Crăciun în diferite părţi ale lumii. În listă nu am inclus România, dintr-un motiv foarte simplu: cred că aici, în România, ne cunoaştem foarte bine toate tradiţiile şi obiceiurile: de la minunatele colinde, până la împodobitul bradului şi mâncărurile tradiţionale de Crăciun (chişcă, cârnaţi, friptură de porc, sarmale). O să vedeţi că în alte zone ale lumii, tradiţiile sunt complet diferite, unele din ele putând să ne pară ca fiind extrem de ciudate.

1) Statele Unite – lapte şi prăjituri.

prajituri-si-lapte

În America, există o tradiție de Crăciun de a lăsa o tavă cu prăjituri și o cană cu lapte pentru Moș Crăciun. Acesta face o listă de băieţi şi fete, care au fost fie obraznici fie cuminţi, și vine la casa lor în noaptea Crăciunului. El va lăsa copiilor cuminţi câte un cadou făcut de elfi la Polul Nord, dar celor obraznici nu le va lăsa nimic.

2) Venezuela – datul cu rolele.

rolele-in-Caracas

Înainte de Crăciun, în Caracas, Venezuela, între 16 şi 24 decembrie, străzile sunt închise pentru cei care se dau cu rolele. Ce treabă are acest lucru cu Crăciunul? Nu se ştie, dar aceasta este o tradiție foarte bine-cunoscută în zonă, și mulți oameni le place să participe la ea în fiecare an.

3) Australia – masa de Crăciun pe plajă.

masa-de-craciun-Australia-pe-plaja

În Australia, Crăciunul este fierbinte ca o zi de vară, aşa că cina de Crăciun seamănă mult cu cina americană de Ziua Recunoştinţei. Mâncarea tradiţională australiană de Crăciun este formată din curcan, șuncă, carne de porc, budincă de prune, și plăcinte din carne tocată. Tradiția australiană este aceea de a lua masa de Crăciun pe o plajă, în mijlocul zilei. Poate cea mai importantă parte de Crăciun în Australia o reprezintă “Colindele la lumina lumânării.” Acest eveniment are loc în Ajunul Crăciunului, când se adună mii de oameni pentru a aprinde lumânări și pentru a cânta colindele lor preferate de Crăciun.

4) Franța – un spectacol de lumini.

Franta-spectacol-de-lumini

În Franța, tot Crăciunul este un spectacol de lumină. Şi nu doar la Paris,”oraşul luminilor”, ci şi în alte părţi ale Franţei. De exemplu, înainte de Crăciun, la Lyon, între 5 şi 8 decembrie, au peste 70 de spectacole de lumini, care pur și simplu îți taie răsuflarea.

5) Brazilia – un Crăciun fără zăpadă, la temperaturi tropicale.

Craciunul-in-Brazilia

Întrucât Brazilia este situată în zona tropicalo-ecuatorială, aici niciodată nu va fi zăpadă de Crăciun! Festivităţile oficiale încep cu 24 decembrie, atunci când se găteşte în mod tradiţional peşte de cod și curcan cu bere. Întrucât brazii se găsesc foarte rar în Brazilia, gospodăriile îşi pun deseori un brad fals, plin de lumini şi decoraţiuni de Crăciun. Aici se organizează petreceri mari de Crăciun, în care se pot aduna până la 70 de persoane. Chiar înainte de miezul nopții, toate luminile din casă sunt închise (cu excepția luminilor de la pomul de Crăciun, desigur), iar copiii stau în pat și aşteaptă sosirea lui Moș Crăciun.

6) Japonia – pui prăjit.

Japonia-pui-prajit

Deşi doar 1% din populaţia Japoniei este creştină, locuitorii şi-au făcut un obicei ca în perioada Crăciunului să consume impresionante cantităţi de pui prăjit!

7) Italia – Crăciun cu vrăjitoare.

labefana
Poate că una dintre modalitățile cele mai unice pentru a sărbători sezonul de Crăciun se găsește în Italia. Aici, copiii așteaptă sosirea unei fiinţe magice pentru a le aduce bomboane și alte bunătăți. Dar aceasta nu este Moș Crăciun, ci o vrăjitoare pe nume La Befana. Ea coboară pe coșurile diferitelor case şi le aduce la copii cadourile, ţinând în mână, în acelaşi timp, o coadă de mătură. Însă, vrăjitoare nu este întâmpinată cu lapte şi prăjituri, ca în America, ci cu vin și biscuiți.

8 ) Finlanda, patria lui Moş Crăciun.

Finlanda-Mos-Craciun

În Finlanda, festivitățile de Crăciun se extind de la 24 până pe 26 decembrie. Fiecare gospodărie are câte un brad şi, la fel ca în America, oamenii din Finlanda coc prăjituri, turtă dulce și alte bunătăți delicioase. Masa finlandeză de Crăciun începe în noaptea de Ajunul Crăciunului, când apare prima stea pe cer, de obicei între orele 5 şi 7. Dar, Finlanda este şi “patria lui Moş Crăciun”, aşa că acest personaj este de nelipsit.

9) Mexic, păstrarea tradiţiei autentice.

Mexic-traditie-Craciun

În Mexic, Crăciunul este cunoscut sub numele de “La Posada”. Există o tradiție de a transporta o imagine de-a lui Iosif și Maria din casă în casă, în căutarea unui “adăpost”, înainte de nașterea lui Iisus Hristos. În Mexic, Moș Crăciun nu este de obicei folosit pentru a simboliza sărbătoarea de Crăciun, așa cum se întâmplă în alte locuri ale lumii, ci se păstrează tradiţia creştină autentică.

10) Germania, case din turtă dulce.

casa-din-turta-dulce

În Germania, sărbătoarea Crăciunului începe pe 6 decembrie și continuă non-stop până după ziua de Crăciun. Pe 6 decembrie începe gătitul şi decorarea începe. Se fac mâncăruri condimentate și prăjituri. Una dintre cele mai bine-cunoscute tradiții de Crăciun care îşi are originea aici, în Germania, este crearea de case din turtă dulce. Christbaumgeback este numele unui aluat german, care i se dă formă înainte de a se coace, şi care este folosite pentru a decora pomul de Crăciun.

Sursa: http://www.recorduri.lovendal.ro/

Adauga un comentariu

*