Semnificatiile zilei de 13 decembrie

poze_articole_tiparul bun-600x400Astazi Romania serbeaza Ziua Tipografului. De ce 13 decembrie? In 1918, dupa Marea Unire, o pata de sange intuneca Romania: 600 de tipografi bucuresteni de la Atelierele grafice Sfetea si Minerva, carora li s-au asociat multi alti muncitori, au declarat greva si au demonstrat pentru drepturi precum ziua de lucru de opt ore si marirea salariilor, dar si pentru “Libertatea presei”, indreptandu-se spre Ministerul Industriei si Comertului. Ajunsi  in Piata Teatrului National, grupul de muncitori a fost intampinat cu focuri de arme de catre ofiterii si soldatii Regimentului de vanatori de munte postati din timp pe strada Campineanu. In Piata Teatrului National au ramas zeci de morti si raniti din randurile muncitorilor care cerusera paine si dreptate sociala. Tiparul a revolutionat cultura universala si a permis raspandirea cunoasterii in lume. In 1450 Gutenberg a inventat tiparul cu litere mobile. In Romania anul 1508 a marcat prima carte tiparita la Targoviste de catre Macarie. In 1550 se infiinteaza prima tiografie din Romania, la Cluj. Tipografii au fost primii care s-au organizat in asociatii, inca din 1846, datorita gradului de cultura dobandit prin munca lor. Aceste asociatii aveau ca scop ajutorul reciproc. Au evoluat in asociatii profesionale si au ajuns ca in 1921 sa semneze un contract colectiv de munca. Progresul adus de stiinta a inlocuit munca grea a zetarilor cu tehnoredactarea. Doar mirosul de cerneala proaspata mai aminteste de inceputurile tipografiei. In 1996 s-a ales aceasta data ca ziua de prezentare a design-ului bancnotelor si monedelor Euro. Toate monedele au pe fata comuna valoarea, printr-un desen realizat de designerul belgian Luc Luycx. Desenul monedelor de 1, 2 si 5 centi ilustreaza pozitionarea Europei pe glob in raport cu Africa si Asia. Monedele de 10, 20 si 50 centi, precum si cele de 1 si 2 euro prezinta fie Uniunea Europeana inainte de extinderea sa de la 1 mai 2004, fie, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, o harta a Europei. Toate monedele contin 12 stele in designul lor. Spre deosebire de monedele euro, bancnotele euro nu au o fata nationala care sa indice de unde provin. Aceasta informatie este continuta intr-un cod de pe reversul biletului. Prima litera indica in mod unic tara in care a fost emisa, numerele ramase dand o cifra de verificare unica pentru acea tara. Litera care identifica tara este in ordinea inversa alfabetului corespunzatoare initialei tarii respective.

In 1863 Guvernul Kogălniceanu voteaza legea secularizarii averilor manastiresti, deziderat al Revolutiei de la 1848.

In 1990 este infiintat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii – CSAT- ce are ca scop declarant “organizarea si coordonarea unitara a activitatilor care privesc apărarea tarii si siguranta statului in timp de pace, catsși de razboi”.

In 1996 Kofi Annan devene secretarul general al ONU.

In 2000 scriitorului rus Aleksandr Soljenițîn, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1970, i-a fost decernat Marele Premiu al Academiei Franceze de Stiinte Morale si Politice.

In 2003 presedintele irakian Saddam Hussein este capturat in apropierea orasului Tikrit.

In 2005 se inaugureaza noul sediu al Bibliotecii Academiei Române.

In 1876 se naste Mihai Lungeanu, prozator roman; in 1886, Nae Leonard – tenor roman; in 1893, Gheorghe Atanasiu – fizician roman; in 1900, Ionel Perlea – compozitor si dirijor roman; in 1923, Philip Warren Anderson – fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1977; in 1925, Ovidiu Maitec – sculptor roman, membru corespondent al Academiei Romane; in 1929, Christopher Plummer – actor canadian de teatru si film, iar in 1982, Elisa Di Francisca – scrimera italiana, campioana olimpica la floret.

In 1912 moare Grigore Mithridate Buiucliu, jurist si om politic roman; in 1935, Victor Grignard – chimist francez, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1912; in 1948, Zaharia Bârsan – dramaturg roman; in 1950, Abraham Wald – matematician american originar din Transilvania; in 1955, Alexandru Proca – fizician roman, membru de onoare din 1990 al Academiei Romane; in 1983, Nichita Stănescu – poet si eseist roman, laureat al Premiului Herder, iar in 1984, Vicente Aleixandre – poet spaniol, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1977.

Adauga un comentariu

*