Semnificatiile zilei de 10 decembrie

drepturile-copiilor1Ziua Internationala a Drepturilor Omului este sarbatorita in fiecare an, in intreaga lume, pe 10 decembrie. Sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial a adus in atentia liderilor lumii si problematica respectarii drepturilor omului. Organizatia infiintata in cadrul conferintei de la San Francisco din 1945, Organizatia Natiunilor Unite, a avut de la inceput printre atributii respectarea drepturilor omului, in paralel cu mentinerea securitatii si pacii la nivel international. La 10 decembrie 1948, la Paris, Adunarea Generala a ONU adopta Declaratia Universala a Drepturilor Omului. Declaratia stipuleaza ca toti oamenii s-au nascut cu drepturi egale si inalienabile si cu libertati fundamentale. Ulterior, Declaratia a fost completata cu: Conventia privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasiala (1965), Conventia Internationala asupra Drepturilor Politice si Civile (1966), Conventia pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Impotriva Femeilor (1979), Conventia Impotriva Torturii (1984), Conventia Impotriva Apartheid-ului (1985) si Conventia Drepturilor Copilului (1989). Asadar in 1950, Adunarea Generala a ONU a invitat toate statele si organizatiile interesate sa sarbatoreasca ziua de 10 decembrie drept „Ziua Internationala a Drepturilor Omului”, pentru promovarea, recunoasterea si respectarea efectiva a drepturilor si libertatilor omului. Aceasta data a fost aleasa pentru a celebra adoptarea si proclamarea de catre Adunarea Generala a ONU, in 1948, a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului.

In 1845 este patentata prima anvelopa pneumatica, creata de inginerul britanic Robert Thompson.

In 1868 este montat primul semafor din lume, in Londra, la intersecția Bridge Street cu Parliament Square, reprezentat de un felinar aflat in varful unui stalp metalic inalt de sapte metri, care, alimentat cu gaz, avea o lumina cand verde cand roșie.

In 1901 sunt decernate, la Stockholm, primele premii Nobel pentru fizica, medicina, chimie, literatura si pace.

In 1903 Marie Curie, om de stiinta, primeste, alaturi de sotul sau, Pierre Curie si de fizicianul Henri Becquerel, Premiul Nobel pentru Fizica, pentru descoperirile facute in domeniul radioactivitatii, devenind astfel prima femeie laureata a acestui premiu.

In 1904 cercetatorul rus Ivan Pavlov primeste Premiul Nobel pentru Medicina, pentru cercetarile sale privind sistemul digestiv, in cadrul carora a descoperit asa numitele reflexe conditionate, opuse celor mostenite.

In 1924 fiziologul olandez Willem Einthoven primeste Premiul Nobel pentru Medicina pentru inventarea electrocardiografului.

In 1935 George Enescu devine “cetatean de onoare” al Bucurestiului in urma unei hotarari a primeriei orasului.

In 1950 doctorul american Ralph Burke devene primul laureat de culoare al Premiului Nobel pentru Pace.

In 1995 rețtaua americana de televiziune prin cablu CNN transmite, in premiera, ceremonia de decernare a Premiilor Nobel, organizata la Primaria din Oslo.

In 1787 se naste Thomas Hopkins Gallaudet, fondatorul American al scolii pentru copii surdo-muti; in 1804, Eugène Sue – scriitor francez; in 1908, Olivier Messiaen – compozitor francez; in 1919, Sile Dinicu (Vasile Dinicu) – dirijor roman, pianist si compozitor de muzica de estrada si usoara; in 1934, Leopoldina Bălănuță – actrita romana de teatru si film; in 1954, Florentin Smarandache – matematician americano-roman, scriitor, poet si artist; in 1954, Cristian Teodorescu – scriitor roman; in 1977, Andrea Henkel – atleta germana, iar in 1984, Edina Gallovits – jucatoare romana de tenis.

In 1877 moare Nicolae Golescu, fost prim-ministru al Romaniei; in 1896, Alfred Nobel – savant, inventatorul dinamitei si initiatorul Premiului Nobel, cel mai prestigios premiu international decernat anual incepand cu 1901; in 1936, Luigi Pirandello – scriitor italian, intemeietorul teatrului modern European; in 1951, Anton Durcovici – episcop de Iasi; in 1971, Miluță Gheorghiu – actor roman; in 2000, Marie Windsor – actrita Americana, iar in 2010, John Bennett Fenn – chimist american, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 2002.

Adauga un comentariu

*