Bacău/ Urmare a disputei între Primărie și DSVSA: trei oameni mușcați de câini în medie, pe zi

Trei băcăuani sunt, în medie, mușcați pe zi de câini maidanezi, însă Primăria municipiului nu poate întreprinde nimic ca urmare a unei dispute pe care o are, în prezent, cu Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) privind legalitatea adăpostului principal din oraș unde sunt găzduiți câinii vagabonzi, susține edilul Vasile Tescaru.

Potrivit primarului interimar băcăuan, „în fiecare zi ajung la Spitalul Județean de Urgențe trei băcăuani mușcati de câini”, iar situația „este îngrijorătoare” în ceea ce privește înmulțirea câinilor maidanezi în oraș.

La rândul său, viceprimarul Iulian Stoican a declarat, marți, pentru AGERPRES, că „în urmă cu un an, se ajunsese la maximum 300 de câini fără stăpân în oraș, iar în prezent numărul acestora depășește o mie de exemplare vagabondând pe străzi”, o parte dintre aceștia fiind „protejați de unele asociații, dar și de unii locatari ori patroni de firme ce îi hrănesc”.

Reclamațiile la Primărie s-au înmulțit în ultimele zile, semn că problema a atins un prag maxim de suportabilitate, mai ales că, odată cu venirea frigului, patrupedele, mergând în haite din ce în ce mai numeroase, au devenit foarte agresive, mai susține sursa citată. Pe arterele de circulație din oraș, șoferii învață o nouă regulă, ‘prioritatea de câine’, pentru a nu ajunge în service cu radiatoarele sparte.

Municipalitatea, recunoscând problema, se disculpă dând vina pe DSVSA, care susține că principalul adăpost pentru câini nu corespunde normele europene, apărute după ce acesta a fost amenajat.

Conducerea acesteia luase, în luna aprilie a acestui an, decizia interzicerii colectării din stradă a maidanezilor fiindcă adăpostul unde sunt găzduiți în prezent câini, la fosta groapa de gunoi a municipiului, nu corespunde normelor stabilite pentru Uniunea Europeană după amenajarea acestuia. Mai exact, în loc de 6,5 metri pătrați pentru patru câini, boxele actuale au doar 4 metri pătrați și nu sunt compartimentate cu o ‘cameră de zi’ și o ‘sală pentru servit masa’.

‘Capacitatea de cazare este depășită. S-au făcut câteva îmbunătățiri de către primărie, dar nu sunt suficiente. Cert este că pentru a corespunde o mare parte dintre adăposturile existente trebuie reamenajate’, afirmă Florin Balta, purtătorul de cuvânt al DSVSA Bacău.

Până în momentul sistării activității hingherilor băcăuani, aceștia adunau, anual, de pe străzi, aproximativ 1.500 de câini.

Gabriel Grițcu, șeful Direcției salubrizare agrement parcuri din Primăria Bacău, a declarat pentru AGERPRES că instituția a demarat o suită de acțiuni concrete privind remedierea deficiențelor semnalate la adăpostul de câini fără stăpân, prin care „se realizează, în regie proprie, spații de cazare corespunzătoare”, dar lucrarea va mai dura pentru că „reamenajarea cuștilor necesită aproximativ 200 de euro de fiecare câine, iar în adăpost, în prezent, sunt mai mult de 1.000 de câini, alături de multi alții găzduiți în regim semideschis pe cele 12 hectare de teren”.

„Am făcut apel la cei de la DSVSA să fie umani și să se gândească la faptul, foarte posibil, să fie chiar ei sau copiii lor mușcați de câini. Este absolut aiurea să ne impună asemenea condiții și, practic, să ne suspende activitatea de ecarisaj. Funcționarii de la DSVAS au legea, dar nu știu cum s-o aplice, că există și un spirit nu numai o literă a legii. Trebuie să se înțeleagă că, în condițiile în care nu ni se permite să strângem câinii, numărul acestora va crește”, a precizat pentru AGERPRES Tescaru.

Între acțiunile întreprinse de municipalitate se mai află și expedierea a o sută de câini către o asociație de protecția animalelor din Oradea, dar și multiplicarea activităților de susținere adopțiilor.

sursa:agerpres.ro

Adauga un comentariu

*