Semnificatiile zilei de 9 decembrie

afisul-anticoruptieConventia Organizatiei Natiunilor Unite impotriva Coruptiei (U.N.C.A.C.) a stabilit in 2003 ca data de 9 decembrie sa fie Ziua Internationala Anticoruptie. Semnata si de Romania la data de 9 decembrie 2003 la Merida, Mexic, si ratificata prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Conventia Organizatiei Natiunilor Unite impotriva Coruptiei este primul tratat cu vocatie universala in domeniul combaterii coruptiei la nivel mondial. De asemenea, declaratia Primei Conferinte Anuale si a Adunarii Generale a Asociatiei Internationale a Autoritatilor Anticoruptie (I.A.A.C.A.), sustinuta in perioada 22-26 octombrie 2006, la Beijing, indeamna autoritatile competente sa aplice prevederile relevante ale Conventiei pentru a stabili si intari sistemul de lupta impotriva coruptiei, precum si incurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internationale Anticoruptie. Coruptia reprezinta una dintre cele mai serioase amenintari la adresa statului de drept in cadrul societatii contemporane, subminand institutiile si valorile democratice, atentand la ordinea sociala si capacitatea statului de a asigura drepturi si libertati egale cetatenilor sai. Altfel spus, coruptia ne afecteaza pe toti si slabeste respectul pentru lege.

In 1793 iese de sub tipar primul ziar american, “American Minerva”, fondat de catre Noah Webster.

In 1846 are loc primul concert al lui Franz Liszt sustinut in Romania, in sala “Momolo” din Bucuresti.

In 1894 este pus in circulatie pe strazile Bucurestiului primul tramvai electric, purtand numarul 14, pe ruta Cotroceni – Obor.

In 1948 Adunarea Generala a ONU adopta “Conventia pentru prevenirea si reprimarea crimei de genocid”.

In 1966 este data in functiune Hidrocentrala Vidraru de pe raul Arges.

In 1967 este ales in functia de presedinte al Consiliului de Stat Nicolae Ceausescu de catre Marea Adunare Nationala, in locul lui Chivu Stoica.

In 1968 are loc prima demonstratie a utilizarii mouse-ului in Statele Unite ale Americii.

In 1991 este adoptat “Acordul privind crearea unei Uniuni politice, economice si monetare”, la reuniunea la nivel inalt a CEE de la Maastricht, tratat ce va intra in vigoare la 1 nov 1993.
In 1993 este data, la Tiraspol, sentința asa-numitului “tribunal al poporului transnistrean” in procesul grupului de patrioti romani, cunoscuti sub numele de “grupul Ilașcu”; Ilie Ilașcu este condamnat la moarte, iar ceilalți membri la inchisoare intre 2 si 15 ani, insa dupa noua ani de detentie si izolare, in mai 2001, Ilașcu va fi eliberat din inchisoare.

In 1916 se naste Kirk Douglas, actor american; in 1926, Henry Way Kendall – fizician American; in 1941, Mircea Vaida – poet, eseist si istoric literar roman; in 1949, Alexandru Ciocâlteu – politician roman; in 1949, Valentin Marica – scriitor, poet si publicist roman, iar in 1968, Ionuț Lupescu – fotbalist roman.

In 1937 moare Gustaf Dalén, fizician suedez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1912; in 1941, Dmitri Merejkovski – scriitor rus; in 1963, Teofil T. Vescan – fizician si pedagog roman, iar in 1996, Mary Leakey – antropolog britanic.

Adauga un comentariu

*