Semnificatiile zilei de 7 decembrie

faviAstazi intreg Mapamondul serbeaza Ziua Internationala a Aviatiei Civile. In anul 1944, la aceasta data, la Montreal, Canada, a fost instituita Organizatia Aviatiei Civile Internationale (OACI), punandu-se astfel bazele primelor relatii internationale in domeniul aviatiei civile, tendinta spre progres si perfectionare. OACI urmareste sa constientizeze importanta aviatiei in dezvoltarea economico-sociala a statelor si promoveaza siguranta si eficienta transporturilor aeriene in intreaga lume. Scopul celebrarii mondiale este acela de a dezvolta si consolida atat importanta aviatiei civile internationale in dezvoltarea sociala si economica a statelor membre OACI, cat si a rolului OACI in promovarea sigurantei, eficientei si continuitatii transportului aerian international. In 1996, la initiativa OACI si cu sprijinul Guvernului Canadian, printr-o rezolutie a Adunarii Generale a Natiunilor Unite, data de 7 decembrie a fost recunoscuta ca Ziua Aviatiei Civile Internationale, devenind una dintre zilele oficiale ale ONU.

In 1732 a fost inaugurata Opera Regala la Covent Garden, Londra.

In 1742 se inaugureaza Opera Regala din Berlin, actuala Opera de Stat, inaugurare facuta cu spectacolul “Cezar si Cleopatra” de Karl Heinrich Graun.

In 1934 Corabia Marita, prima nava sub pavilion romanesc, pleaca in primul voiaj in afara granitelor tarii pe ruta Sulina – Constantinopol, sub comanda lui Ioan Cristescu.

In 1881 este intemeiata “Societatea Politehnica din Romania” iar primul sau presedinte a fost Dimitrie Frunză.

In 1842 “New York Philharmonic Society” sustine primul sau concert.

In 1941 in timpulcelui de-al Doilea Razboi Mondial, Marina Imperiala a Japoniei lanseaza atacul de la Pearl Harbour impotriva flotei din Pacific a marinei americane, ceea ce duce la implicarea SUA in al Doilea Razboi Mondial.

In 1966 Romania semneaza un decret prin care adera la “Conventia internationala pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare”, incheiata la Londra, la 17 iunie 1960. Iar la Bacau este inaugurata Hidrocentrala Bacau II, care incheia activitatea de construire a salbei de hidrocentrale de pe raul Bistrita.

In 1972 este realizata fotografia “The Blue Marble”, prima fotografie clara a fetei luminate a Pamantului, de catre echipajul misiunii Apollo 17 in drumul sau spre Luna.

In 1992 se inauureaza, la Iasi, Centrul cultural francez.

In 2001 Consiliul Ministrilor de Justitie si de Interne ai Uniunii Europene decid ridicarea vizelor pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in spatiul Schengen, incepand cu 1 ianuarie 2002.

In 1861 se naste Henri Mathias Berthelot, general, seful misiunii militare franceze la Bucuresti in timpul Primului Razboi Mondial; in 1863, Pietro Mascagni – compozitor si dirijor italian, creator al verisimului; in 1924, Mário Soares – istoric, avocat si politician portughez, al 17-lea presedinte al Portugaliei; in 1935, Sorin Titel – prozator si eseist roman; in 1939, Nicolae Sabău – cantaret roman de muzica populara; in 1980, John Terry – fotbalist englez, iar in 1987, Aaron Carter – cantaret american de muzica pop.

In 1894 moare Ferdinand de Lesseps, diplomat francez, arhitectul Canalului Suez; in 1902, Thomas Nast – caricaturist american; in 1960, Clara Haskil – pianista de origine romana; in 1993, Wolfgang Paul – fizician german, laureat Nobel pentru Fizica in 1989, iar in 1998, Martin Rodbell – chimist american, laureat Nobel pentru Fiziologie sau Medicina in 1994.

Adauga un comentariu

*