Semnificatiile zilei de 6 decembrie

povestea_lui_mos_nicolaeIn dimineata de 6 decembrie fiecare dintre noi isi verifica ghetutele lustruite de cu seara in speranta ca Mos Nicolae nu a uitat sa treaca pe la noi nici in acest an. Mos Nicolae este un personaj legendar care aduce daruri copiilor cuminti in ajunul sarbatorii de Sfantul Nicolae, in seara zilei de 5 decembrie. Personajul are corespondenti in intreaga Europa Centrala astfel: Mikulás in Ungaria, Mikuláš in Republica Ceha si Slovacia si Mikołaj in Polonia. In unele zone, copiii ii lasa mosului apa sau morcovi pentru calul sau. In multe regiuni ale Romaniei copiii gasesc in dimineata zilei de 6 decembrie, pe langa dulciuri si fructe, o nuielusa, pentru corectarea celor mai neascultatori. Traditia spune ca nuielusa cu care este blagoslovit copilasul obraznic trebuie sa fie de mar, iar daca aceasta, pusa in apa, va inflori pana de Craciun, inseamna ca sfantul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit. Se spune ca Mos Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decat cu recompensele, el pedepsindu-i pe cei care se abateau de la dreapta credinta, lovindu-i cu nuiaua peste maini. Mos Nicolae e o personificare populara a timpului imbatranit. El a preluat din calendarul crestin numele si data de celebrare a Sfantului Nicolae, care a fost un personaj real (episcop de Myra), aparator al credintei in Iisus. El a fost recunoscut ca sfant incepand din secolul al XVI-lea. Deci, Mos Nicolae a existat ca trup si suflet, acum el exista ca spirit, fiindca intruchipeaza bunatatea, credinta si generozitatea. In religia ortodoxa, Sfantul Nicolae a fost investit cu rolul de ocrotitor al familiei, de aceea, el intervine in educatia copiilor. Sfantul Nicolae a stiut insa ca dupa cearta se cere si mangaiere. De aceea, el le-a facut multe daruri saracilor, i-a linistit pe cei intristati si i-a vindecat pe bolnavi. In traditia romaneasca, Mos Nicolae apare pe un cal alb, semnificand prima zapada care cade la inceputul iernii. Despre Sfantul Nicolae se mai spune ca este iscoada lui Dumnezeu pe langa drac, ca ajuta vaduvele si orfanii, dar si fetele sarace la maritat. Tot el este stapanul apelor si ii salveaza de la inec pe navigatori, apara soldatii pe timp de razboi si de aceea este invocat in timpul luptelor. In Transilvania, Mos Nicolae este numit San-Nicoara si este unul dintre cei mai populari sfinti. O legenda ardeleana spune ca San-Nicoara poate fi vazut in noaptea de Anul Nou in lumina mare cand cerurile se deschid de trei ori.

In 1534 a fost fondat orasul San Francisco de Quito, de catre Sebastian de Belalcazar si Diego de Almagro, in prezent capitala statului Ecuador.

In 1768 apare la Edinburgh, Scotia, primul volum din “Encyclopædia Britannica”.

In 1774 se revizuieste sistemul de invatamant din Austria de catre imparateasa Maria Tereza, prin emiterea unor reguli generale care stabileau o perioada de sase ani de invatamant obligatoriu in scoala elementara, manuale, uniforme si o formare a cadrelor didactice.

In 1865 Statele Unite ale Americii adopta al treisprezecelea amendament al Constitutiei, prin care se abolea sclavia.

In 1877 inventatorul american Thomas Alva Edison realiza prima inregistrare sonora recitand „Mary had a Little Lamb”, la West Orange, New Jersey. In acelasi an iesea de sub tipar primul numar al ziarului “Washington Post”.

In 1892 are loc premiera baletului „Spargatorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski (libret Marius Petipa, dupa versiunea lui Alexandre Dumas a basmului lui E. T. A. Hoffmann, coregrafie Lev Ivanov), la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg.

In 1912 se infiinteaza “Uniunea lucratorilor de transport pe apa si pe uscat din Romania” odata cu primul Congres al muncitorilor din toate porturile Romaniei, de la Braila.

In 1965 se incheie lucrarile de la prima magistrala feroviara electrificata din Romania, pe ruta Brasov-Predeal.

In 1998 se infiinteaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate din Romania.

In 1999 se promulga legea privind dosarele Securitatii de catre presedintele Romaniei din acea perioada, Emil Constantinescu.

In 1835 se naste Nicolae Kalinderu, medic, membru al Academiei Romane; in 1864, Nicodim Munteanu – patriarch al Romaniei in perioada 1939 – 1948, membru de onoare al Academiei Romane; in 1893, Dan Badarau – filozof, membru al Academiei Romane; in 1903, N.I. Herescu – latinist, poet, prozator, eseist si traducator; in 1957, Tudor Dumitrescu – pianist si compositor; in 1976, Ionel Danciulescu – fotbalist roman, iar in 1985, Dulce Maria – actrita si interpreta mexicana.

In 1912 moare Ion Mincu, arhitect, membru fondator si presedinte al Societatii Arhitectilor din Romania, intemeietorul scolii romanesti de arhitectura; in 1996, Marin Sorescu – poet, dramaturg si eseist roman; in 2002, Dan Amedeo Lazarescu – avocat si scriitor, politician roman, iar in 2008, Paul Niculescu-Mizil – politician roman.

Adauga un comentariu

*