Semnificatiile zilei de 3 decembrie

3 dec ziarAstazi serbam Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati. Data a fost stabilita in 1992, de Adunarea Generala a ONU, pentru a promova in randul populatiei efectele dizabilitatilor si pentru a combate discrimiarea. ONU doreste ca intreaga lume sa devina mai responzabila in ceea ce priveste integrarea persoanelor cu dizabilitati. Conform unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii aproximativ 15% din populatia lumii sufera de un handicap. Persoanele cu dizabilitati, in special cele cu probleme de comportament, sunt deseori marginalizate de societate. Ziua Internationala a Persoanelor cu Handicap are ca obiectiv promovarea intelegerii problemelor legate de handicap si mobilizarea sustinerii demnitatii, drepturilor si bunastarii persoanelor cu handicap. Prin aceasta se incearca, de asemenea, sensibilizarea opiniei publice cu privire la avantajele care ar rezulta din integrarea persoanelor cu handicap in fiecare aspect al vietii politice, sociale, economice si culturale.

In 1860 se incheie Conventia telegrafica cu Rusia, prima conventie internationala a Principatelor Unite, ce va intra in vigoare la 13 februarie 1862.

In 1861 ,cu prilejul deschiderii Camerelor, Alexandru Ioan Cuza anunta ca „Inalta Poarta, precum si toate Puterile Garante” recunosc Unirea Principatelor.

In 1901 se infiinteaza societatea “Tinerimea artistica” de catre pictorii Stefan Luchian, Nicolae Vermont, Constantin Artachino, Gheorghe Petrascu, grupare militanta pentru o arta realista, pentru subiecte preluate din viata taranilor si a oamenilor de rand.

In 1917 se inaugureaza podul Quebec, la vest de orasul cu acelasi nume, a carui proiectare si constructie a durat doua decenii.

In 1920, la Geneva, se semnaza “Protocolul privind constituirea Curtii Permanente de Justitie Internationala” cu sediul la Haga.

In 1934 se inaugureaza Spitalul de Urgenta din Bucuresti, actualul Spital de Urgenta Floreasca.

In 1949 se semneaza decretul privind infiintarea Camerei de Comert Exterior a Romaniei.

In 1967 se efectueaza cu succes primul transplant de inima din lume de catre chirurgul sud-african Christian Barnard, intr-un spital din Cape Town.

In 1971 se declanseaza Razboiul Indo-Pakistanez odata cu atacarea Indiei de catre armata pakistaneza.

In 1973 Nicolae Ceausescu efectueaza o vizita oficiala in Statele Unite al Americii unde va fi primit cu toate onorurile posibile; el dorea prin aceasta vizita atingerea a mai multe obiective, printer care: obtinerea clauzei natiunii celei mai favorizate, ce presupunea facilitati vamale pentru produsele romanesti importate de SUA si un credit de cateva sute de milioane de dolari, pe termen lung, cu o dobanda de 2%, credit ce urma sa fie folosit de Romania pentru achizitionarea unor tehnologii americane necesare industriei romanesti; insa va parasi SUA fara sa obtina nici clauza si nici imprumutul.

In 1976 are loc o incercare esuata de asasinat asupra lui Bob Marley fiind impuscat de doua ori, insa a cantat in concert doua zile mai tarziu.

In 1977 este inaugurat Muzeul Judetean Botosani; iar la Drobeta-Turnu Severin se inaugureaza lucrarile de constructie a sistemului hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier II.

In 1987 Adunarea Generala a ONU adopta rezolutii initiate de Romania privind reducerea bugetelor militare, reglementarea pasnica a diferendelor dintre state si dezvoltarea bunei vecinatati.

In 1993 incepe sa emita Radio Romantic.

In 1998 Banca franceza Société Générale este desemnata castigatoarea licitatiei organizate de Fondul Proprietatii de Stat pentru privatizarea Bancii Romane pentru Dezvoltare, astfel Société Générale cumpara 51% din actiunile BRD pentru 200 de milioane de dolari.

In 1857 se naste Joseph Conrad (Józef Teodor Konrad Korzeniowski) scriitor britanic de origine poloneza; in 1886, Karl Manne Georg Siegbahn – fizician suedez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1924; in 1900, Richard Kuhn – biochimist german, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1938; in 1939, Gheorghe Marmureanu – seismolog roman; in 1948, Ozzy Osbourne – solistul trupei Black Sabbath; in 1965, Katarina Witt – patinatoare germana; in 1984, Cosmin Moti – fotbalist roman, iar in 1981, David Villa – fotbalist spaniol.

In 1888 se naste Carl Zeiss, inventatorul sticlei Zeiss; in 1919, Pierre-Auguste Renoir – pictor francez; in 1954, Maria Ventura – actrita romana; in 1987, Dorin Liviu Zaharia – muzician roman, iar in 1991, Petre Tutea – filosof roman.

Adauga un comentariu

*