Semnificatiile zilei de 1 noiembrie

Radio-RomaniaLa 1 noiembrie 1928 era difuzata prima emisiune a serviciul public de radio al Societatii de Difuziune Radiotelefonica, care astazi se numete de Societatea Romana de Radiodifuziune – SRR, mai popular cunoscuta, Radio Romania. Asadar, ziua de 1 noiembrie este de atunci o zi de sarmatoare pentru radioul romanesc, Ziua Radioului National. Radiofonia romaneasca a debutat in 1908 prin instalarea unui post de radiotelegrafie la Constanța, de Serviciului Maritim Roman. In anul urmator marina militara a instalat trei posturi la Calarasi, Giurgiu si Cernavoda. In 1921, dintr-o initiațiva guvernamentala, s-a infiintat o retea de posturi radiotelegrafice care acoperea teritoriul tarii. Intre 1925 – 1928, un grup de radioamatori al carui initiator a fost Dragomir Hurmuzescu, au militat pentru infiintarea postului national de radiodifuziune. Profesorul Hurmuzescu a creat, la sfarsitul anului 1924, Asociatia Prietenii Radiofoniei, in cadrul Institutului Electrotehnic, infiintat tot de el. La 19 noiembrie 1925, ora 15, in cadrul expozitiei “Luna Bucurestilor”, a fost efectuata prima emisiune in limba romana cu un post de tip Levy de 50 de wați, efectuata de inginerul C. Cottescu, cu un program de divertisment. In 1927, profesorul Dragomir Hurmuzescu emitea de doua ori pe saptamana, pe lungimea de unda de 350 de metri, emisiuni pentru 2000 de abonati.  Anul 1929 aduce numeroase alte premiere: prima emisiune de teatru radiofonic, prima emisiune pentru copii, prima transmisiune directa de la Opera Romana sau, mai tarziu, de la Ateneul Roman. In urmatorii ani se infiinteaza: Corul Radio – 1941, Corul de Copii Radio – 1745, Orchestra de Estrada Radio (actual Orchestra de Camera) – 1947 si Orchestra Populara Radio – 1949. Un alt an important marcat in istoria radioului romanesc este 1933 cand Radiodifuziunea incepe “Programul de Dezvoltare a Retelei Nationale de Radiodifuziune”, prin retele regionale de posture de radio.

1 noiembrie este si Ziua Internationala a Veganismului sau Vegetarismului, zi marcata la nivel mondial incepand cu 1994, la initiative lui Louise Wallis, presedinta Societatii Vegane din Marea Britanie in acea perioada, pentru a marca 50 de ani de la infiintarea acestui ONG.  Veganismul este o forma mai drastic a vegetarismului, excluzand tot ce ține de produsele animale. Primele atestari documentare ale vegetarianismului vin din India si Grecia antica. In ambele cazuri, dieta a fost corelata cu ideea non-violentei fata de animale si a fost promovata de grupuri religioase si filosofi. Cativa calugari din Europa Medievala au interzis consumarea carnii din motive ascetice, dar niciunul dintre ei nu excludeau pestele. Vegetarianismul a reaparut in Europa in timpul epocii Renasterii, devenind o practica populara in secolele al XIX-lea și al XX-lea. In 1847, este fondata prima Societate Vegetariana in Anglia. Ulterior Germania, Olanda si alte tari au urmat exemplul. Astfel, in 1908 apare Uniunea Vegetariana Internationala. In Vest, popularitatea vegetarianismului a crescut prin secolul al XX-lea ca rezultat al interesului fata de nutritie, etica si, mai recent, economie si ecologie. Azi, vegetarienii indieni, în special lacto-vegetarienii, sunt estimati a fi 70% din totalul vegetarienilor din toata lumea. Unul dintre cele mai mici procente ale vegetarismului se inregistreaza in SUA., 1 – 3 % dintre adulti.

In 1512 este aratată pentru prima data publicului opera lui Michelangelo de pe plafonul Capelei Sixtine.

In 1520 este descoperita de catre Fernando Magellan stramtoarea care-i va purta numele, denumita „Estreito de Todos los Santos”.

In 1834 este infiintata prima scoala de fete din Romania de catre Gheorghe Asachi.

In 1835 apare, la Bucuresti, prima revista romaneasca de teatru, “Gazeta Teatrului National”, condusa de Ion Heliade Radulescu.

In 1864  este reinfiintat Conservatorul de Muzica si Declamatiune din Bucuresti, sub conducerea lui Alexandru Flechtenmacher

In 1993 ia fiinta Uniunea Europeana, in urma Tratatului de la Maastricht.

In 1823 se naste Lascăr Catargiu, om politic român, prim-ministru al Principatelor Unite și al Regatului României; in 1903,  Aurel Moga, medic cardiolog roman; in 1914, Sofia Cosma, pianistă română; in 1923,  Titus Mocanu, estetician din România; in 1924, Ovidiu Bojor, inventator român, membru al Academiei de Științe Medicale; in 1942,  Silvia Voinea, soprană română; in 1950, Ionel Voineag, tenor roman, iar in 1973,  Aishwarya Rai, model și actriță indiană, Miss World 1994.

In 1918 moare  Ionel Nicolae Romanescu, aviator roman; in 1955,  Dale Carnegie, autor American; in 1989,  Mihaela Runceanu, solistă română de muzică ușoară, iar in 1993,  Severo Ochoa, biochimist spaniol, laureat Nobel.

Adauga un comentariu

*