Luna octombrie este luna dedicata luptei impotriva cancerului

383045l-202x0-w-546bedf5Luna octombrie este luna dedicata luptei impotriva cancerului, este luna in care cele mai im­por­tante cladiri din lume sunt invaluite in lumini roz, culoarea spe­rantei de a invinge această boa­la. Cea mai crunta boala a secolului nostru nu tine cont de varsta sau sex.

Cancerul continua sa faca ravagii in randul romanilor, rata de mortalitate fiind de 248 de cazuri la 100.000 de locuitori, cu 18% mai mare fata de media Uniunii Europene si cu 65% mai ridicata fata de media tarilor dezvoltate, conform raportului pe sanatate al Comisiei Europene.

Cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor din tara noastra, cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani, este cancerul de col uterin, Romania aflandu-se pe primul loc in centrul si sud-estul Europei, atat in privinta incidentei, cat si a mortalitatii provocate de aceasta boala.

Exista 2 tipuri de cancere prevenibile prin vaccinare, cancerul hepatic si cancerul de col uterin. Profilaxia prin vaccinare trebuie asigurata cat mai curand, in linie cu recomandarile oficiale. Foarte important este si accesul la masuri de profilaxie si necesitatea informarii corecte si reactualizarii informatiilor, conform cu recomandarile oficiale.

sursa-foto-bionatur-ro_68473503Cancerul nu mai este o singura boala. Cancerul difera de la un om la altul si trebuie abordat personalizat, pe profilul fiecarui pacient. Medicina personalizata poate fi definita pe scurt prin: tratamentul potrivit, pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit.

Cancerul este printre principalele cauze de mortalitate si in randul copiilor si la nivel european, dar important este ca se inregistreaza progrese in ceea ce priveste rata de supravietuire a copiilor diagnosticati. Si pentru a contribui la cresterea ratei de supravietuire, consideram ca reactualizarea imediata a listei de medicamente compensate si gratuite este vitala viitorului Romaniei!

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania sustine nevoia reactualizarii de urgenta a listei de medicamente compensate si gratuite, mai ales acolo unde nu exista alternativa terapeutica, dar si implementarea medicinei personalizate pentru a oferi o sansa la viata pacientilor cu cancer.

Adauga un comentariu

*