Bunatati pentru camara

zacuscaA venit toamna si incepe sezonul in care orice roman gospodar isi pregateste camara pentru iarna. Prin urmare va prezentăm cateva din cele mai bune retete de pus muraturi sau de preparat conserve din legume pentru iarna. Printre retetele delicioase se numara zacusca, tocana de legume si orez, diferitele paste; fie de gagosari sau rosii si deasemenea nelipsitele muraturi diversificate.

Zacusca

Ingrediente pentru 12 porţii de zacusca: 10 kg gogoșari, 10 kg vinete, 5 kg ardei kapia, 5 kg ardei gras, 3 kg ceapă, 2 l ulei de floarea soarelui, 2 kg ciuperci, 2 kg morcov, 2 borcane mari de suc de roșii, sare si piper.

Mod de preparare

Se coc gogosarii, ardeii si vinetele, se curata, apoi se lasa la scurs. Se toaca ceapa si ciupercile marunt, apoi se pun la calit, la foc mic in toata cantitatea de ulei, pana cand se inmoaie. Separat, se toaca ardeii, gogosarii si vinetele. Morcovii se dau pe razatoarea mica si se lasa 10 minute la inabusit in uleiul fierbinte si se acopera vasul. Se pun toate ingredientele intr-un vas mare si se da zacusca la cuptor sa fiarba mocnit. Cand a scazut bine se potriveste de sare, se adauga 2-3 foi de dafin, piperul boabe si se toarna zacusca fierbinte in borcane. Se inchid borcanele cu capace si se lasa in cuptorul cald, fara foc, pana a doua zi.

final42Pasta de gogosari

Ingrediente: 4 kg gogosari curati, 100 ml ulei, sare, foi de dafin.

Mod de preparare

Ardeii se curata de cotoare si seminte si se toaca in robotul de bucatarie sau masina de tocat. Se pun la fiert la foc mic impreuna cu uleiul si sarea.

Dupa ce a scazut suficient de mult, se paseaza cu blenderul pana se obtine o pasta fina. Se toarna foarte fierbinte in borcane, incercand sa nu lasati prea mult aer pana la nivelul capacului. Se capseaza bine si se sterilizeaza pentru circa 10 minute in cuptor, la foc foarte foarte mic si cu usa intredeschisa. Se inchide apoi cuptorul si se lasa sa se raceasca incet, pana a doua zi.
tocana_de_legumeTocana de legume cu orez
Ingrediente : 12 ardei grasi (sau gogosar) , 12 cepe, 12 morcovi,  pulpa de la 5 kg rosii, 400 ml ulei, 250 gr orez, 2 foi de dafin, sare si piper dupa gust, 10 boabe de piper.
Mod de preparare
Legumele se curata , se spala, ceapa si morcovul se da pe razatoare , ardeiul se taie cubulete. Pulpa de rosii se pune intr-o cratita mai mare si se lasa sa fiarba aproximativ o ora si 30 min ,  la foc potrivit.
Se adauga uleiul impreuna cu legumele , se amesteca si se lasa sa fiarba cca 1 ora si 20 min. Se adauga orezul fiert de jumatate si scurs de apa, se amesteca si se lasa pana este bine fiert , cca 20-25 min. Se adauga sare, piper macinat  dupa gust, boabele de piper  si foile de dafin. Se mai lasa 1 min sa fiarba ,  se ia de pe foc si se indeparteaza foile de dafin . Tocana se pune fierbinte in borcane curate si sterilizate, se capseaza si se pun in baie de abur pentru 15 min.
Se scot  pe un servet, se impaturesc si se lasa pana a doua zi cand le punem la camara.
 borcane-cu-muraturiMuraturi asortate
Ingredinete: ardei kapia, țelina, morcov, gogonele,pepenii rosii, castraveti, conopida, usturoi, hrean, varza alba, varza rosie, ardei iute, frunze de marar,visin,țelina, o creanga zdravana de cimbru, foi de dafin, boabe de mustar, piper boabe si sare grunjoasa.

Mod de preparare

Conopida alba si frumoasa de desface in buchetele, morcovul se taie in rondele,varza alba si rosie, se taie in patru , hreanul curatat se despica in 2 sau in 4, depinde de marimea radacinei ,țelina se curata si se taie in felii groase , pepenii rosii numai buni de pus in butoi, cam de 1 kg fiecare se spala bine , ardeii kapia se curata si se taie in doua, castravetii , nu foarte mici,se spala bine iar cateii de usturoi se curata si se taie in 2 . Apoi, se face muratoarea propriu zisa : la 1 l de apa se pune o lingura de sare neiodata grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, frunze de telina, frunze de visin, marar si cimbru uscat. Pentru orientare, in functie de vasul folosit, cam jumatate din cantitatea lui se pune apa. Pentru siguranta adaugati un litru de apa in plus.

 

Adauga un comentariu

*