Semnificatia zile de 21 septembrie

ziua pacii21 septembrie este Ziua Internationala a Pacii. In aceasta zi bate “Clopotul Pacii” de la sediul ONU, in New York City. Acest clopot este turnat din monede donate de copii de pe toate continentele, cu exceptia Africii, si este un cadou oferit de Asociatia Natiunilor Unite din Japonia , ca un “memento al costului uman in razboi”. Pe o parte a acestui clopot este scris: “Traiasca pacea absoluta in lume”.

Aceasta zi este dedicata si luptei impotriva bolii Alzheimer. Cu aceasta ocazie se incearca marirea gradului de constientizare la nivelul populatiei asupra amenintarilor tot mai mari pe care le presupune aceasta boala. Conform studiilor actuale, Alzheimer este cea mai raspandita forma de dementa in UE.

In 1792 se voteaza abolirea monarhiei franceze cu ocazia constituirii Conventiei Nationale Franceze si se instaureaza prima Republica Franceza.

In 1847 se inaugureaza prima lucrare moderna de alimentare cu apa in Bucuresti – “Stabilimentul fantanilor de la Mihai Voda”.

In 1893, fratii Duryea conduc pentru prima oara noul vehicul denumit “masina fara cai”, considerat prima masina americana.

In 1938 are loc Uraganul New England, in nord-estul Long Island din New York. Peste 700 de oameni sunt ucisi si peste 57000 de case sunt avariate sau distruse. Prejudiciul este estimat la 306 milioane de dolari americani.

In 1983 este atestat primul telefon mobil din lume, telefonul Motorola DynaTAC 8000X, in greutate de 800 de grame, ce primeste aprobarea de la Comisia Federala de Comunicatii din SUA.

In 1864 se naste Elena Vacarescu, scriitoare si traducatoare franceza de origine romana. In 1931 se naste Larry Hagman, actor American, unul dintre protagonistii serialului Dallas; in 1934, Leonard Cohen – cantautor Canadian; in 1947, Stephen King – scriitor American si Don Felder – chitarist American, membru al trupei Eagles. In 1950 se naste Bill Murray – actor American; in 1952, Valeriu Sterian – folkist roman; in 1955, Ducu Bertzi – cantautor roman, iar in 1972, Liam Gallagher – cantaret englez, component al trupei Oasis.

In 1860 moare filozoful german Arthur Schopenhauer. In 1939 moare asasinat Armand Calinescu, politician roman, prim ministru al vremii. In 1961 inceteaza din viata poeta Claudia Milian, sotia poetului Ion Minulescu. In 1971 moare Bernardo Houssay, medic, biolog si fiziolog Argentinian, detonator al Premilui Nobel pentru Medicina in 1947.

Adauga un comentariu

*