Cum sa administram pastile contra durerii

downloadAnalgezicele ieftine, precum paracetamolul şi ibuprofenul, sunt la fel de eficiente pentru calmarea durerii ca medicamentele specializate, conform Serviciului naţional de sănătate (NHS) din Marea Britanie.

Dacă durerea nu cedează la câteva zile după administrarea medicamentelor este posibil ca ea să semnaleze prezenţa unei boli. Una dintre cele mai folosite clase de medicamente, antiinflamatoarele nesteroidiene au efecte analgezice, antipiretice (de scădere a febrei) şi de reducere a inflamaţiilor, fiind recomandate pentru ameliorarea mai multor tipuri de durere.

Înainte de administrarea unor astfel de pastile, trebuie respectate indicaţiile medicului sau prospectul produsului dacă sunt luate fără reţetă. Cele mai comune situaţii în care medicul poate recomanda calmante sunt durerile abdominale, cele reumatismale şi migrenele.

Cele mai populare analgezice de la noi, paracetamolul, aspirina şi algocalminul, sunt cumpărate fără restricţii de la orice farmacie, în timp ce automedicaţia nu poate fi controlată. In plus, se cunoaste mult prea putin despre efectele secundare ale acestor medicamente. Nu este desigur – una din prioritatile companiilor farmaceutice sa faca acest lucru. Prioritatea lor este sa vanda cat mai mult.

Analgezicele nu trebuie luate pe stomacul gol

Însă aceste enzime protejează stomacul de acizii gastrici – motiv pentru care medicamentele antiinflamatoare irită stomacul. De aceea aceste medicamente trebuie luate după masă, întrucât alimentele, cum ar fi iaurtul, acţionează ca un strat protector.

Excepţie face paracetamolul, deoarece acesta ţinteşte anumiţi nervi ai durerii din creier, fără să afecteze stomacul.

Când trebuie luate analgezicele

Medicii recomandă administrarea analgezicelor cât mai devreme după debutul durerii, astfel încât acestea să acţioneze cât mai bine asupra nervilor care o cauzează. De exemplul, cei care au migrene trebuie să ia o tabletă împotriva durerii imediat ce aceasta se declanşează.

Pacienţii cu artrită resimt de obicei durerea în timpul dimineţii, prin urmare ar trebui să ia analgezice la prima oră (după micul-dejun) sau o tabletă cu acţiune prelungită înainte de culcare.

Analgezicele nu dau dependenţă

Deşi oamenii se tem că administrarea constantă de analgezice dă dependenţă sau toleranţă la medicament, acest lucru nu este adevărat pentru medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene şi pentru paracetamol, care se eliberează fără reţetă. Cu toate acestea, oamenii pot dezvolta toleranţă la opiacee, de exemplu codeina, care se eliberează pe bază de reţetă, cu excepţia medicamentelor care conţin doze mici de codeină, disponibile la liber.

Adauga un comentariu

*