O specie de şerpi considerată dispărută de 80 de ani, REDESCOPERITĂ în România

boa-de-nisip-redescoperit-in-romaniaO populaţie de şerpi boa de nisip, specie considerată dispărută, a fost descoperită recent în România, scrie Agerpres.

”După 80 de ani a fost redescoperit cel mai rar şarpe din România, boa de nisip (Eryx jaculus). Această specie era considerată un ‘Sfânt Graal’ al herpetologilor, o specie pe care toţi o credeau dispărută. Din 1937 nu a mai fost văzut un boa de nisip în viaţă, în România au fost semnalate doar exemplare moarte”, se arată într-un comunicat al Societăţii ornitologice române (SOR).

Cel care a descoperit exemplarele a fost un locuitor din Lunca Dunării, care le-a fotografiat şi a postat imaginea pe pagina de Facebook a SOR. De aici, bărbatul a fost îndrumat către herpetologul Vlad Cioflec, angajat SOR.

”Nu poţi trece cu vederea o astfel de semnalare, eu am rămas uimit. Împreună cu soţia mea, un blogger de wildlife şi un alt herpetolog, am plecat pe teren, să căutăm şi noi specia considerată dispărută. Cel mai greu a fost să ţin secret locul indicat de primul găsitor”, a declarat Cioflec.

Pe teren, Cioflec şi echipa lui au găsit nu unul, ci zece exemplare, printre care o femelă şi şase pui. Trebuie precizat că niciunul dintre şerpi nu a fost atins sau mutat, ci doar fotografiat sau filmat.

Şarpele boa de nisip este denumit popular ”şarpele cu două capete”, deoarece coada seamănă foarte bine cu capul, acesta fiind un mecanism de apărare foarte eficient împotriva prădătorilor care apucă reptilele de cap.

Boa de nisip, şarpe neveninos, se hrăneşte cu rozătoare pe care le vânează în galerii din subteran.

Sursa: www.gandul.info

Adauga un comentariu

*