Intrebari ilegale la interviul de angajare

242acf9d806ef7c630bb5105ebd1da99_85303500In timpul interviului, recrutorii incearca sa afle cat mai multe informatii de la candidati, de aceea uneori adreseaza unele intrebari care nu sunt tocmai adecvate, ci mai degraba personale. Chiar si cele mai simple intrebari ii pun pe candidati in dificultate sau ii deranjzeaza, mai ales ca unele dintre ele sunt discriminatoare sau ilegale.

Atunci cand suntem la un interviul de angajare, intrebarile care ar trebui sa ti se adreseaza trebuie sa aiba legatura cu locul de munca respectiv si sa nu fie despre tine, ca persoana. Insa atunci cand ti se adreseaza astfel de intrebari ar trebui pur si simpul sa refuzam polticos sa raspundem.

Specialistii in resurse umane spun ca intrebarile legate de varsta, rasa, origine, religie, statut marital sau orientare sexuala sunt nu numai deplasate, dar si ilegale, potrivit legislatiei privind egalitatea de sanse.

Ai fost vreodata arestat sau ai avut probleme cu legea?

Un angajator nu are voie sa te intrebe despre trecutul tau de infractor, dar te poate intreba de cea mai grava dintre situatii, si anume daca ai fost condamnat pentru crima. Chiar si asa, daca ti-ai ispasit pedeapsa, angajatorul nu are voie sa refuze sa te angajeze. Evident, sunt si situatii in care nu se pot angaja persoane care fost condamnate pentru anumite delicte.

Pentru a evita astfel de intrebari la interviu, majoritatea angajatorilor din Romania cer, la angajare, cazierul judiciar.

Care este starea ta civila, esti casatorit sau daca ai de gand sa te casatorest in viitorul apropiat?

Desi angajatorul te poate intreba acest lucru, pentru a vedea disponibilitatea ta de a sta peste program, aceasta intrebare este inadecvata, pentru ca acest lucru nu trebuie luat in considerare atunci cand angajatorul se decide daca te angajeaza sau nu. Totodata, prin aceasta intrebare iti poate afla si orientarea sexuala, ceea ce poate conduce la discriminare.

Daca ai copii sau daca iti doresti copii?

Intrebarea are aceeasi tinta ca si precedenta, angajatorul vrea sa afle cat de mult timp esti dispus sa acorzi jobului, mai ales daca este nevoie de ore suplimentare. Intrebarea este inadecvata, dar angajatorul se poate interesa totusi daca ai alte responsabilitati sau angajamente care ti-ar putea afecta programul de lucru.

Cand te-ai drogat ultima oara?

Angajatorii nu ii pot intreba pe candidati daca au consumat droguri in trecut, dar au dreptul sa adreseze intrebari legate de consumul actual de substante ilegale. O persoana care foloseste droguri nu este protejata de AWDA. De exemplu, angajatorul te poate intreba: “In prezent, consumi anumite substante interzise?”.

Daca ai datorii?

Ca si in cazul problemelor cu legea, angajatorii nu au voie sa te intrebe daca ai credite la banci sau alte datorii de platit, pentru ca nu au voie sa ia o decizie in ceea ce priveste angajarea luand in considerare acest aspect. De asemenea, nu au voie sa te intrebe cum iti administrezi finantele personale.

Adauga un comentariu

*