Focare de Bluetongue în România

ansvsa-in-bulgaria-exista-focare-de-infectie-cu-boala-limbii-albastre-nu-febra-aftoasa-13725In contextul apariţiei unor focare de Bluetongue (Boala limbii albastre) în România, inclusiv in judetul Bacau, boală care nu afectează omul, dar generează pagube economice, informăm populaţia judeţului Bacau asupra semnelor clinice, a speciilor receptive şi a măsurilor care trebuie luate pentru a preveni apariţia bolii.

Boala este cauzată de un virus care este transmis de o specie de insecte hematofage şi nu prin contact direct între animale. Afectează toate rumegătoarele.

Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

Principalele semne de boală sunt: hipertermia, salivaţia excesivă care treptat se transformă în secreţii mucopurulente, formând prin uscare cruste la nivelul nărilor şi botului. Ulterior apar edeme (umflături) pe buze, faţă, urechi, hemoragii mici la nivelul mucoaselor din zona capului urmate de edemaţierea limbii care face respiraţia foarte dificilă.

Animalele slăbesc progresiv, din cauza dificultăţilor în hrănire, iar producţia de lapte scade, până la încetare.

Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la 100%din efectiv.

Nu există tratament specific, animalele se pot vindeca în 7-10 zile.

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice pentru a distruge ţânţarii care transmit boala.

Proprietarii de animale au obligaţia să  anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau tăierii de necesitate.

În plus trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.

D.S.V.S.A. Bacau a organizat o intalnire de informare si instruire cu medicii veterinari oficiali, in vederea implementarii planului de masuri pentru Bluetongue.

Adauga un comentariu

*