Ortodocșii prăznuiesc astăzi Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

ioan botezatorul29 august marchează în calendarul creștin ordodox, praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Mântuitorul Iisus Hristos a spus despre acesta că este mai presus decât toți proorocii. Moartea lui Ioan Botezătorul i-a fost hotărâtă de regele Iudeei, Irod Antipa, la una din serbările zilei sale de naștere.

Evanghelia spune că Irod, la o petrecere organizată cu ocazia zilei de naștere, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemniţat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl certase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui său. Asta a scos-o din minți pe Irodiada, care a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase şi plăcuse oaspeţilor şi îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului, ca răsplată.

Ziua Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul este o zi de post. Ni se cere sa postim in aceasta zi, pe de o parte ca sa nu ne asemanam cu Irod, care din cauza ospatului fara masura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept rasplata i-a oferit capul Sfantului Ioan Botezatorul, iar pe de alta parte, ca sa ne asemanam cu viata infranata a lui Ioan.

Tot in popor era intalnita si interdictia de a taia si manca fructe si legume cu forma rotunda, de exemplu pepenele nu era consumat in aceasta zi. şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, tradiţia interzice şi consumul de vin, pentru că aminteşte de sângele nevinovat vărsat. Unii oameni mănâncă în această zi doar struguri, în timp ce alţii ţin post negru toată ziua.

În aceasta zi nu se mătură, deoarece se consideră că zgomotul făcut de mătură îi deranjează pe cei morţi. În schimb, spiritele celor decedaţi pot fi îmbunate dând de pomană săracilor.

Pentru sporul familiei şi pentru alungarea bolilor, în familiile în care au murit rude în condiţii suspecte sau de moarte năpraznică se respectă momentele de reculegere şi se împart pachete cu struguri şi pâine.

Se mai spune că din această zi începe şi frigul toamnei aşa cum fiecare om este cuprins de friguri, de fapt, frisoane, când află felul în care a fost să moară Sfântul Ioan Botezătorul.

 

Adauga un comentariu

*