Cofeina – beneficii si dezavantaje

Cofeina este un alcaloid din grupa purinelor, care se gaseste in cafea, ceai, nuci de cola, mate, guarana si cacao. Este unul dintre cei mai vechi stimulenti naturali folositi de om.

Consumata in cantitati prea mari, cofeina poate provoca efecte secundare neplacute, cum ar fi nervozitate, iritabilitate,  anxietate, insomnie sau tulburari gastrointestinale.

18222_articolCofeina din bauturile racoritoare

Cantitatea specifica de cofeina din bauturile racoritoare variaza foarte mult, in functie de marca. In general 350 ml, in cazul majoritatii bauturilor cu cofeina, contin intre 22 si 72 mg de cofeina.

Printre sucurile care contin mai mult de 50 mg de cofeina se numara Mountain Dew si Vault, iar Coca Cola si Pepsi contin intre 35-38 mg de cofeina per portie/pahar.

Multe sucuri precum 7-up, Sprite sau Fanta, nu au in compozitie cofeina dar sunt disponibile in comert si bauturi precum Coca Cola sau Pepsi fara cofeina.

Cofeina din cafea depinde de o serie de factori, inclusiv de tipul de boabe de cafea si de modul in care este pregatita cafeaua.

In general 250 ml de cafea contin in jur de 150 mg de cofeina, in timp ce aceeasi cantitate de cafea instant contine aproximativ 93 mg de cofeina, mult mai mult decat cofeina din compozitia aceleiasi cantatiti de suc.

In plus, exista mai multe tipuri de cafea, inclusiv decofeinizata. Valoarea medie continuta de o cafea decofeinizata este de aproximativ 5 mg per portie, dar uneori poate ajunge chiar si la 20-30 mg pe ceasca.

Efectele cofeinei

Cofeina afecteaza organismul in general in acelasi mod, indiferent daca aceasta provine din suc sau cafea. Cofeina este un stimulent, ceea ce inseamna ca participa la cresterea metabolismului si a activitatii sistemului nervos central.

Acest obicei conduce la cresterea pe termen lung a nivelului de energie (dar poate determina inclusiv stare de agitatie), a cresterii frecventei batailor inimii si la urinare frecventa.

Absorbtia cofeinei are efecte biologice excitante. Aceasta stimuleaza sistemul central nervos, reorganizand modul in care chimicalele creierului interactioneaza cu restul corpului, astfel modificand modul in care actionam sau reactionam. Ne poate creste temporar pulsul sau tensiunea, iar in doze prea mari ne poate irita stomacul, da insomnii, mareste nivelul colesterolului, pielea forteaza glandele suprarenale, stimuleaza excretia hormonilor de stres si nivelul de zahar din sange, ceea ce este o problema reala pentru diabetici sau persoanele hiperglicemice.

Consumul de cofeina are si parti bune, atata timp cat mentii controlul asupra cantitatii. Si anume, aduce un plus de antioxidanti benefici pentru organism in lupta cu radicalii liberi

Masuri de siguranta

Desi unii oameni sunt mai sensibili decat altii la efectele cofeinei, majoritatea pot consuma in conditii de siguranta 200-300 mg de cafea in fiecare zi, fara efecte adverse. Cei care consuma in mod regulat peste 500-600 mg de cofeina pe zi, pot avea simptome neplacute si ar putea deveni dependenti, fizic, de cofeina.

Daca se vor bea sucuri cu cofeina sau cafea, este recomandat sa se contorizeze aportul zilnic. Se va reduce cantitatea de cofeina daca apar efecte negative, fie printr-un consum mai mic, fie prin inlocuirea bauturilor cofeinizate cu bauturi care nu contin cofeina. Daca o persoana are probleme specifie legate de modul in care este afectata de cofeina va solicita sfatul medicului.

Adauga un comentariu

*