Managementul conflictelor din mediul școlar

Gabriel-Stan-CCD-BacauCasa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Dolj va organiza în perioada 27 – 29 iunie 2014, la Şcoala Gimnazială ”Al. I. Cuza” Bacău,  programul de formare continuă Managementul conflictelor din mediul școlar – Nivelul II, desfăşurat în cadrul proiectului POS DRU/57/1.3/S/34825, „Medierea – modalitate de soluționare a conflictelor apărute în mediul școlar”.

Programul, coordonat și susținut de prof. Lidia Cozma, de la Şcoala Gimnazială  „Liviu Rebreanu” Comăneşti, este acreditat de Ministerul Educației Naționale, destinat cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, fiind purtător a 10 credite profesionale transferabile.

Scopul acestuia a rezultat din necesitatea cunoaşterii unor modalităţi practice de combatere a conflictelor din mediul școlar.

Dintre obiectivele programului amintim: definirea fenomenului de agresivitate verbală la nivelul învăţământului preuniversitar (forme, cauze, strategii abordate etc.), în vederea descoperirii unor soluții de prevenire şi combatere a acestuia, la nivel școlar; recunoașterea relaţiilor de tip agresiv, manifestate între adult – preadolescent/adolescent; identificarea tipurilor de comunicare și negociere a conflictelor, precum și elaborarea unui set de metode, tehnici și instrumente pentru medierea educațională, atât pentru directorii unităților școlare, cadrele didactice, consilierii şcolari, cât şi pentru părinţi, cu scopul prevenirii şi combaterii situaţiilor de agresivitate, manifestate, la  nivelul şcolii, dar şi în afara acesteia.

Pe parcursul celor 40 de ore ale programului (14 ore activitate ”face to face”, 24 ore activitate on line, 2 ore evaluare finală), cei 25 de cursanți vor avea în vedere următoarea ipoteză generală: cu cât elevii evoluează pe parcursul şcolar, de la ciclul gimnazial, la ciclul liceal, cu atât tipurile şi conţinuturile relaţiilor din contextul educațional se modifică, existând astfel, şanse mai mari ca agresivitatea verbală și fizică să crească.

„Odată cu organizarea acestui curs, vom încerca să facem cunoscut în mediul educaţional băcăuan, noi modalități practice de comunicare și negociere a conflictelor, care să conducă la îmbunătățirea relațiilor dintre aceștia și nu numai.

Astfel, este absolut necesară asigurarea unui climat mai sigur în mediul şcolar şi în zonele adiacente acestuia, prin crearea unui spațiu de calitate, în interiorul şi în afara şcolii, cu scopul prevenirii actelor de violenţă.”, ne-a declarat prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacău.

Adauga un comentariu

*