Semnificatia si importanta ingredientelor din alimente

etichetaAflati care dintre alimentele pe care le achizitionati sunt sanatoase si care sunt mai putin benefice pentru sanatate. Majoritatea oamenilor incearca sa manance cat mai sanatos si opteaza pentru fructe si cereale organice, de exemplu.

Ce informatii cuprinde eticheta de pe ambalajul produselor?

– valoarea energetica per 100 ml/g de produs

– cate grame de proteine se gasesc în 100 ml/g de produs

– cate grame de carbohidrati se gasesc in 100 ml/g de produs

– cate grame de zaharuri simple

– cate grame de lipide contine acel produs in 100 ml/g

– cate grame de grasimi saturate

– cate grame de fibre contine acel produs

– cate grame de sodiu contine acel produs

Ai cumpara o masina in functie de culoarea acesteia? De ce ai folosi atunci criterii superficiale pentru a alege mancarea pe care o bagi in corpul tau?

Valoarea energetica este foarte importanta deoarece dicteaza cate calorii vei ingera. Totuai, nu te lasa pacalit de numarul mic de calorii deoarece el este calculat doar in baza a 100 de ml sau grame din produsul respectiv.
De exemplu, 100 de ml de Coca Cola contin 42 de calorii, insa o sticla de 2 litri poate ajunge la 820 de calorii.

Tot aici vei gasi un procent sub forma „x % din DZR” , care se traduce prin cat reprezinta 100 de ml (sau grame) din acel produs comparativ cu doza zilnica recomandata. Aceasta doza zilnica este masurata pentru un adult cu o greutate medie, deci nu reflecta nevoile tale calorice zilnice. De exemplu, daca vrei sa slabesti iar necesarul tau caloric este de maximum 1500 de calorii zilnic, procentul de mai sus nu va corespunde cu realitatea.

Proteinele sunt macronutrienti extrem de importanti pentru buna functionare a organismului nostru. Ele sunt practic „caramizile” din care sunt formati anticorpii, masa musculara si intra in componenta diferitelor sisteme ale corpului.

Consider ca fiecare dintre noi ar trebui sa consumam intre 0,8 si 2 grame de proteine per kg/corp, in functie de necesitatile zilnice.

Acestea joaca un rol important si in pierderea de greutate deoarece organismul consuma mai multe calorii in metabolismul proteic decat in cel glucidic sau lipidic.

Carbohidratii furnizeaza energia necesara pentru activitatile zilnice, insa surplusul poate sa se depoziteze sub forma de grasime. Nu toti carbohidratii sunt identici, ci se pot cataloga in simpli – cum ar fi zaharul si fructoza –  şi complecsi. Aceştia din urma sunt bogati in fibre, ceea ce inseamna ca nu vor duce la o crestere brusca a nivelului de insulina in sange. In schimb, carbohidratii simpli ar trebui evitati, in special daca incerci sa pierzi în greutate.

Lipidele sau grasimile, cum mai sunt trecute pe ambalaj, nu sunt principalul pericol pentru greutatea ta corporala. Ele au un rol important in echilibrul hormonal, in elasticitatea pielii si in diferitele procese metabolice.
Un dezechilibru hormonal dintre insulina si glucagon (al doilea hormon pancreatic implicat in reglarea echilibrului glicemic, alaturi de insulin) poate sa duca la cresterea sau pierderea brusca in greutate, de aceea trebuie sa ai grija sa introduci lipidele in alimentatia ta.
Trebuie sa te feresti in mod special de lipidele de provenienta animala, care sunt trecute pe eticheta ambalajelor ca lipide saturate.

Fibrele sunt substante ce nu pot fi digerate de catre corpul nostru, dar care au totusi un rol foarte important in regimurile alimentare hipocalorice. Acestea scad senzatia de foame, captusesc intestinul subtire si previn varfurile bruste de insulina. 
Necesarul zilnic de fibre pentru un adult este in jur de 40 de grame. Foarte multe dintre dietele actuale se bazeaza pe un aport crescut de fibre, in special datorita calitatii lor de a potoli senzatia de foame si pentru ca nu aduc un aport caloric. De obicei, fibrele se gasesc in alimentele bogate in carbohidrati sau chiar si in legume si fructe.

Daca te orientezi spre fructe, opteaza pentru cele cu un indice glicemic scazut deoarece au mai multe fibre si mai putina fructoza.

O alta varianta pentru aportul zilnic de fibre o reprezinta cerealele, insa cele din comert au un continut ridicat de zahar adaugat. De exemplu, muesli din supermarket are 9 grame de fibre si 62 de grame de carbohidrati per 100 de grame. Ca sa ajungi la doza recomandata de 40 de grame de fibre, ar insemna sa introduci in organism  si 275 grame de carbohidrati, lucru deloc recomandat.

Adauga un comentariu

*