Ce mancam inainte si dupa sport

mancareDaca vrei ca eforturile tale din timpul antrenamentelor sa fie rasplatite si sa fii intr-o forma de invidiat, renunta, treptat, la prajeli, produse de patiserie si de fast-food, dulciuri concentrate, paste si paine alba, alcool si, in general, la tot ce stii tu ca dauneaza sanatatii si siluetei.

Ce sa mancam inainte de sport?

Pentru a avea destula energie si putere cand faci un antrenament de sport, este important sa stii ce anume sa mananci inainte de exercitiile fizice. Mananca cu minimum trei ore inainte de antrenament pentru ca efortul perturba digestia.

Printre alimentele recomandate inainte de a face sport se numara fructele proaspete, painea sau alte produse de panificatie, iaurtul, cartofii copti, laptele cu cereale sau legumele. Acestea sunt alimente ce contin multi carbohidrati, adica exact ce le trebuie muschiilor pentru a da randament maxim.

Alimentele grase, in schimb, sunt greu de digerat, deci ai grija sa eviti carnea de porc, cartofii prajiti, ouale prajite sau produsele de patiserie precum gogosile si pateurile. De asemenea, nu este ok nici sa consumi shake-uri sau batoane bogate doar in proteine.

Unele persoane prefera sa faca sport dimineata si nu pot sa manance in acel moment al zilei.  Daca te numeri printre ele, adu-ti aminte cat de important este sa ai energie in timpul sportului si cum aceasta energie provine din alimentatie. Incearca, deci, sa mananci macar jumatate de felie de paine cu un pic de iaurt.

Se recomanda sa consumi lichide din 15 in 15 minute, in cazul unui antrenament intens. Ai grija sa nu bei apa repede, ci cu inghitituri mici. Apa trebuie sa fie la temperatura camerei.

Ce mancam dupa ce am facut sport?

Asa cum trebuie sa avem grija la ce mancam inainte de a face efort fizic, conteaza si ce mancam dupa. In niciun caz sa nu crezi ca daca vei manca acum vei pune inapoi gramele pierdute! Dupa un antrenament, muschii se refac si este important sa ajutam acest proces in primele doua ore de dupa antrenament.

Daca inainte de sport trebuie sa consumam multi carbohidrati, acum vom adauga la masa si alimente bogate in proteine. Carbohidratii ajuta muschii sa se refaca, crescand nivelul de glicogen, in timp ce proteinele restaureaza fibrele musculare afectate de activitatea de la antrenament si creaza tesut muscular nou.

Printre alimentele recomandate se numara legume verzi ce contin carbohidrati cu eliberare lenta, paste integrale, cartofi fierti sau copti, carne de pui, curcan sau vita, peste, fructe proaspete sau uscate, seminte de soia, nuci, astfel silueta ta nu va fi pusa astfel in pericol.

Nu uita sa te hidratezi si dupa antrenament! Pierdem lichide in timpul antrenamentului care trebuie inlocuite. Apa este foarte benefica organismului.

 

Adauga un comentariu

*