Traditii de Revelion in lume. Cum intampina fiecare popor venirea unui nou an

Felul in care este marcata trecerea spre noul an depinde de caracteristicile culturale ale fiecarei tari. Este momentul in care bogatia spirituala a fiecarui popor se manifesta prin spectacole, parade, costumatii, iar traditiile se bazeaza pe credinte care s-au pastrat de la o generatie la alta.revelion2

Ecuador

In ultima zi a anului, in fiecare gospodarie se fabrica o papusa din ziare, haine vechi, rumegus. Ea simbolizeaza El Año Viejo (anul vechi). Pe fata i se pune o masca ce sugereaza un personaj antipatic cunoscut (politician, celebritate, desen animat). La miezul noptii, papusa este umpluta cu petarde, artificii si material combustibil si i se da foc. Arderea este intampinata cu multa bucurie deoarece semnifica distrugerea a tot ceea ce a fost rau in anul precedent.

Anul vechi este reprezentat de un barbat. Deoarece el va disparea, lasa in urma “vaduve”. De aceea, chiar si in marile orase precum Quito, apar pe strada oameni imbracati in negru carora se zice ca este bine sa le dai dulciuri sau alte mici atentii.

Puerto Rico

La miezul noptii, copiii arunca galeti cu apa pe geam pentru a goni spiritele rele din casa.

Vietnam

Revelionul in Vietnam se numeste Giao Thua si reprezinta una dintre cele mai importante traditii in credinta locala. Potrivit acesteia se considera ca in Rai exista 12 divinitati care se ocupa cu tot ceea ce se intampla pe Pamant.

In fiecare an este responsabila cate o divinitate, pe rand, Giao Thua fiind momentul in care o divinitate preda conducerea urmatoarei zeitati.

China

Traditiile sunt similare in China si Vietnam. Anul Nou trebuie sa gaseasca casa curata si decorata deoarece numai in acest fel zeitatea numita Tsao-Chun (zeul care vegheaza asupra treburilor casnice) va fi multumita.

De Anul Nou aceasta se va ridica catre cer pentru a povesti Imparatului de Jad despre ceea ce a facut rau si bun fiecare membru al familiei, acestia il pot imbuna daca pun miere sau zahar pe buzele statuii divinitatii din casa lor.

Japonia

Deoarece japonezii considera ca omul este capabil sa faca 108 pacate de-a lungul vietii, la miezul noptii clopotele bat de 108 ori pentru a alunga tot atatea rele cate pot fi comise.

Dupa ce acestea se opresc, toata lumea incepe sa rada deoarece rasul alunga spiritele rele. Casele sunt impodobite cu crengi de bambus sau pin si decorate cu funii, ferigi si alge marine pentru noroc si viata lunga.

Copiii primesc cadouri mici care contin bani inauntru, numite otoshidamas.

Grecia

O traditie greceasca care s-a raspandit si la alte popoare este tortul de Anul Nou. Ea este legata de sarbatorirea Sfantului Vasile care, potrivit legendei, era Episcop in Cezareea cand Prefectul de Capadocia si-a manifestat intentia de a prada orasul.

Vrand sa previna aceast lucru, Sf. Vasile a adunat de la oameni bijuterii si bani cu gandul de a-i da prefectului. Jefuitorul s-a rusinat si a renuntat la planul sau. Deoarece sfantul nu mai stia cui ii apartine fiecare bijuterie sau moneda, a facut mici placinte in care le-a pus. S-a petrecut insa o minune: fiecare a ales exact bucata in care se gasea bunul sau.

De atunci a ramas traditia conform careia se ascunde in tort un mic obiect, iar persoana care l-a nimerit este considerata norocoasa.

Danemarca

La final de an se spune ca daca te trezesti cu multe obiecte vechi de vesela la usa casei esti norocos si ai multi prieteni. Asta deoarece toti oamenii trebuie sa puna la usa amicilor vase vechi, farfurii, pahare ce simbolizeaza anul care a trecut.

Spania

La miezul noptii se mananca 12 boabe de struguri, una pentru fiecare luna a anului ce soseste. Traditia spune ca fiecare boaba mancata semnifica noroc in luna respectiva.

Sursa: www.depici.ro

Adauga un comentariu

*