Postul – metodă de detoxifiere şi de slăbit

Postul, folosit pentru „a te simţi mai bine în propriul corp”, pentru „detoxifierea organismului” şi pentru a slăbi, reprezintă o metodă tot mai des folosită, fără a fi însă pe gustul medicilor, care spun că această practică este „aberantă” şi, mai ales, „foarte periculoasă”.vegetables_62857900

Tradiţie milenară în principalele religii din lume – creştină, musulmană, iudaică şi budistă -, postul cunoaşte o revenire în forţă în această perioadă, în versiunea sa laică, pe forumurile de internet.

„Ca în fiecare an, îmi voi face cura mea de post de 15 zile”, a declarat, cu mândrie, o utilizatoare de internet. „Am postit singur, la mine acasă, timp de o săptămână şi totul a decurs fără probleme”, a spus un alt utilizator, care a slăbit opt kilograme.

Unei femei care este deja foarte slabă şi care are îndoieli în privinţa postului, un internaut îi răspunde pentru a o linişti: „Corpul nostru este inteligent, iar el slăbeşte foarte puţin atunci când nu are de unde să slăbească”. Alimentaţia persoanelor care ţin post se limitează adeseori la un simplu aport hidric (supă, suc de lămâie, ceaiuri), elementele solide fiind suprimate.

„Postul este un instrument de eliminare a toxinelor, care îţi permite să te simţi mai bine în propriul corp, să ai mai multă energie. Mulţi oameni au probleme la nivelul intestinelor, suferind de balonări, gaze, iritaţii, constipaţie, diaree (…) După ce ai ţinut post, te simţi mai bine”.

Nu are niciun sens”, spune, la rândul său, nutriţionistul Jean-Michel Cohen. „Un post de 24 de ore, după o mahmureală, este ok (…) Dar postul, ca metodă detoxifiantă, nu detoxifică nimic. Din contră, vă veţi simţi mai slăbiţi”, a explicat el.

Jean-Michel Cohen regretă faptul că „o acreditare medicală” a fost dată postului, atunci când un cercetător a făcut o asociere între post şi tratarea cancerului.

„Repetarea postului şi săptămânile întregi de postit fragilizează organismul”, spune Pierre Azam, adăugând: „Se apelează la rezerve. Uneori, la acelea pe care nu le mai dorim, precum masa de grăsime, dar şi la acelea care sunt esenţiale pentru organism, care se referă la «masa slabă», proteinizată”.

„Imaginaţi-vă că sunteţi cardiac – dacă ţineţi post, vă limitaţi aportul de potasiu şi de calciu şi riscaţi să suferiţi un stop cardiac”, a explicat Jean-Michel Cohen. „Postul este foarte periculos”, a adăugat el.

„Li s-a spus (persoanelor supraponderale, n.r.) că regimurile alimentare nu funcţionează. Astfel, postul, rapid şi radical, trece drept o soluţie”, a deplâns Jean-Michel Cohen.

Un nou regim alimentar profită copios de pe urma acestor dezbateri, fără a ajunge însă până în sfera postului: regimul intermitent 5:2. Este vorba de a ţine două zile pe săptămână un regim foarte strict, cu o alimentaţie limitată la 500 de calorii pe zi pentru femei şi 600 calorii pe zi pentru bărbaţi.

 

Sursa: www.mediafax.ro

Adauga un comentariu

*