10 lucruri pe care nu le stiai despre oua

Sunt printre cele mai hranitoare alimente din lume si nelipsite din bucatarii, iar partea cea mai buna este ca le poti folosii in zeci de feluri diferite. Va prezentam cateva lucruri surprinzatoare despre oua.658x0_oua_fierte2

Ouale pot fi adaugate in orice reteta. Sunt extrem de versatile si sunt alimentele care nu ar trebui sa-ti lipseasca niciodata din frigider.

Ouale contin vitamine si diferiti nutrienti. Pe langa proteinele pe care le furnizeaza (cele care ofera senzatia de satietate), un ou cuprinde substante hranitoare esentiale, inclusiv vitamina A, vitamine din grupul B, B12, riboflavina,acid folic, minerale (fosfor, fier, zinc), colina si DHA fundamentale pentru sanatatea creierului.

Cand vine vorba despre calitatea oului, varsta gainii este foarte importanta. Astfel, cercetatorii au descoperit ca ouale de la gainile mai mici de 28 de saptamani si mai batrane de 97 de saptamani nu mai au aceleasi calitati nutritive precum ouale de la gaini de varsta medie.

Poti sa-ti dai seama daca un ou este fiert daca il invarti. Daca nu se invarte, inseamna ca albusul este inca lichid si ca mai trebuie sa-l lasi la fiert.

Albusul de ou poate fi parte a meniului zilnic. Cel mai bine este totusi, sa nu se consume mai mult de trei sau patru oua intregi pe saptamana. Cu toate acestea, un albus de ou are doar 15 calorii, nu contine grasimi saturate si poate fi inclus, fara nici o problem, in dieta celor care vor sa slabeasca.

Culoarea cojii nu are nicio importanta in ceea ce priveste calitatea oului. Are legatura doar cu rasa de gaini care l-a facut.

Ouale pot fi consumate si la alte mese, nu doar la micul dejun. O omleta poate fi felul de mancare pentru orice persoana prea obosita sa gateasca altceva sau ca sa iasa la restaurant. O omleta din doua oua, o felie de paine integrala, un mar sau o portacala: acesta este unul dintre meniurile ideale daca nu doriti sa va ingrasati.

spune-mi-cum-gatesti-ouale-ca-sa-ti-spun-cine-esti-030fc_article-main-imageMicul dejun care contine oua este foarte gustos si nici nu are multe calorii. Chiar daca o omleta este insotita de paine integrala sau se adauga putina sunca, numarul caloriilor nu creste foarte mult, iar masa va fi suficient de satioasa.

Apa iti poate arata daca un ou inca este bun. Daca pui un ou intr-un pahar de apa si se scufunda, e semn ca galbenusul este inca greu, adica bun. Daca oul pluteste, e timpul sa-l arunci.

Daca credeti ca un albus limpede este mai sanatos, va inselati. De fapt, oul proaspat are albusul laptos, opac, iar pe masura ce se invecheste, acesta devine mai lichid si mai limpede.

Adauga un comentariu

*