A doua rectificare bugetară din acest an.Toate salariile vor fi plătite

Statul-va-depasi-in-2013-plafonul-de-salarii--ajungand-la-7-3--din-PIBExecutivul a operat o nouă rectificare bugetară, astfel încât până la sfârşitul anului nu vor exista probleme cu plata salariilor către bugetari.

A doua rectificare bugetară din acest an reduce cheltuielile la bugetele Preşedinţiei, Curţii Constituţionale şi Agenţiei Naţionale de Integritate, în timp ce Senatul, Camera Deputaţilor, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe sau Serviciul de Telecomunicaţii Speciale vor beneficia de alocări suplimentare. Primul-ministru Victor Ponta a arătat că vor primi bani toţi cei care au de primit drepturi salariale, inclusiv însoţitorii persoanelor cu handicap care au protestat ieri în faţa Ministerului Muncii pentru că nu şi-au primit drepturile, unii chiar de câteva luni. De asemenea, premierul a asigurat că vor fi prevăzuţi bani în bugetele locale pentru plata profesorilor din învăţământul preuniversitar. „Avem banii prevăzuţi – să nu-i căutaţi la Ministerul Educaţiei, ci la autorităţi locale – pentru profesori, pentru că e vorba de profesorii din preuniversitar. Avem pentru medici, i-am trecut la fondul de rezervă şi-i plătim pe măsură ce e necesar“, a spus Ponta. Astfel, pentru plata salariilor şi a altor drepturi ale personalului din unităţile de învăţământ, autorităţile locale vor primi 204,1 milioane de lei, se arată în proiectul celei de-a doua rectificări bugetare pe anul 2013, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. În ceea ce priveşte ministerele la care s-au operat tăieri, acestea sunt ministerele Muncii, Dezvoltării, Mediului, Transporturilor, Economiei, Agriculturii, Sănătăţii, Societăţii Informaţionale şi Apărării. Referitor la rectificarea bugetară, premierul Ponta a precizat că banii reduşi de la Ministerul Muncii provin din sume din bugetul pe anul în curs care nu au fost folosite. „Nu s-au luat efectiv, ci sunt bani care au fost prevăzuţi în bugetul pe 2013 şi care nu au fost utilizaţi. Deci, practic, nu s-a tăiat vreo pensie, sau vreun ajutor de şomaj, sau vreun ajutor social în plată“, a subliniat Ponta.
De asemenea, ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, a dat asigurări că, în ciuda tăierilor bugetare, toate persoanele care se află în plată îşi vor primi toate sumele la care sunt îndreptăţite, existând toţi banii necesari până la sfârşitul anului. „Sumele (rămase după rectificarea bugetară – n.r.) sunt suficiente pentru ca toate persoanele care sunt în plată să-şi primească drepturile până la sfârşitul anului“, a declarat ministrul muncii, la postul de televiziune Digi24, subliniind că asistenţa socială nu va avea de suferit, pentru că, în prezent, sunt mai puţini beneficiari. Conform proiectului de rectificare publicat de Ministerul Finanţelor, bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) va scădea cu 520,4 milioane de lei. Din total, 330,101 milioane de lei provin de la capitolul „Asistenţă socială“, 5 milioane de lei de la „Bunuri şi servicii“, iar 89,654 milioane de lei de la „Transferuri între unităţi ale administraţiei publice“. Rectificarea, în forma prezentată, a fost agreată cu partenerii internaţionali ai României, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Adauga un comentariu

*