„Integrare prin Terapie Ocupaţională pentru persoane private de libertate” la Penitenciarul Bacau

Având în vedere faptul că delincvenţa juvenilă are implicaţii deosebite, cu efecte pe termen lung asupra celor care săvârşesc fapte antisociale, iar în ultima perioadă astfel de incidente au avut loc şi în şcoli, cu autori şi victime din rândul elevilor, părţile contractante îşi propun conjugarea eforturilor în vederea realizării unei intervenţii adecvate pentru prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile şi a consumului de stupefiante şi pentru promovarea de comportamente prosociale în rândul tinerilor. Prezenţa unei educaţii adecvate este factorul-cheie împotriva excluziunii persoanelor private de libertate. Până în prezent, studiile din sistemul penitenciar, precum si cele din comunitate cu privire la aspectele medicale şi psihologice din comunitate, au fost concentrate mai ales asupra deficienţelor şi tulburărilor, asupra vindecării şi corectării. Studii cu privire la funcţionarea, participarea şi includerea persoanelor private de libertate în societate şi adaptarea mediului de viaţă casnic educaţional şi profesional aşa cum se face în învăţământul de terapie ocupaţională, lipsesc complet din comunitate, studiile din domeniul social fiind de cele mai multe ori abstracte, teoretice şi mai puţin practice. Activităţile desfăşurate într-o unitate penitenciară apar ca o importantă acţiune socială, care structurează, mijloceşte, diversifică şi îmbunătăţeşte relaţiile dintre om şi societate. În societate, totul are o reciprocitate, astfel că omul educat sau reeducat în penitenciar, acţionând asupra societăţii, paralel cu transformarea acesteia, se transformă pe el însuşi, rezultat care, la rândul său, se va răsfrânge pozitiv asupra societăţii. Având în vedere necesitatea reducerii efectelor negative ale executării pedepsei privative de libertate asupra persoanelor deţinute, apreciem că, în funcţie de nevoile identificate, se poate realiza stimularea cunoaşterii, creativităţii, dezvoltarea şi exersarea deprinderilor practice, artistice, literare, muzicale, plastice, tehnice, precum  şi menţinerea tonusului fizic şi psihic corespunzător, prin desfăşurarea şi organizarea de activităţi educative şi culturale. Obiectivul terapiei ocupaţionale este promovarea sănătăţii şi a stării de bine prin încurajarea ocupaţiilor semnificative, orientate spre un anumit scop. Practica terapeuţilor ocupaţionali se bazează pe convingerea că starea de sănătate este influenţată de ocupaţie.

Penitenciarul de Minori şi tineri Bacău va găzdui luni, 25 martie, începând cu orele 10.30, seminarul cu tema „Integrare prin Terapie Ocupaţională pentru persoane private de libertate”. Întâlnirea are drept scop sprijinirea studenţilor de la programul de studii Terapie Ocupaţională si de la programul de studii Kinetoterapie şi Motricitate Specială din cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Mişcării, Sportului şi Sănătăţii din cadrul Universităţii „Vasile Alescandri” din Bacău, în efectuarea activităţilor de vizită de studii (practică), în Penitenciarul de Minori şi Tineri Bacău. La seminarul de luni vor participa aproximativ 40 de studenţi şi cinci cadre didactice ale universităţii băcăuane, profesori ai Şcolii numărul 22 din incinta Penitenciarului de Minori şi Tineri Bacău şi cadre ale unităţii. Activitatea se va desfasura dupa urmatorul program:

Nr.

crt.

Interval orar

Activitate

10,00-10,30 Primirea
10,30-11,45 Prezentare Penitenciar – director PMT Bacău
11,45-12,00 prezentare Terapie ocupaţională -program de studii – Raveică Gabriela
12,00-13,00 prezentare studenţi – tema – Terapia ocupaţională pe înţelesul studenţilor
13,00-13,10 Pauză
13,10-14,10 Prezentare activităţi /programe din cadrul PMT Bacău
14,10-15,00 Finalizare cu vizita pe secţii, sectoare Penitenciar.
15,00-16,30 Diseminare activitate

„Seminarul este prima activitate dintr-un şir lung de întâlniri ce vor avea loc pe parcursul celor cinci ani de colaborare între cele două instituţii, conform unui protocol semnat zilele acestea. Coordonarea proiectului va fi asigurată de către doamna comisar de penitenciare Lorena Elena BOLFĂ, psiholog al Penitenciarului de Minori şi Tineri Bacău şi de către doamna lector univ. dr. Dana Ciocan; din partea Facultăţii de Ştiinţe ale Mişcării Sportului şi Sănătăţii din cadrul Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău”, a declarat agent Cristina Carlan, purtător de cuvânt Penitenciarul de Minori şi Tineri Bacău.

 

 

 

Adauga un comentariu

*